Varis Ameliyatı Öncesi ve Sonrası Yaşanan Gelişmeler

Toplardamar genişlemesi veya kılcal damar çatlaması sebebiyle ortaya çıkan varis rahatsızlığının tedavisi mümkündür. Varis tedavisinde cerrahi uygulamalar yapılabilir.

Varis Tedavisi

Toplardamar ve kılcal damarların kısmi olarak işlevini yerine getirememesi durumunda oluşan varis rahatsızlığı çeşitli şekillerde tedavi edilebilmektedir. Rahatsızlığın evrelerine bağlı olarak çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Ufak çaplı damarlar için lazer ile tedavi yöntemi uygulanırken damar genişlemesi ve büyük çaplı varisli damarların temizlenmesi için cerrahi müdahalelere başvurulur. Uzman doktorların koyduğu tanılar vesilesiyle belirlenen tedavi yöntemleri varisli damarın türüne göre uygulanmaktadır.

Varis tedavilerinin çoğunluğu lokal anestezi ile yapılırken cerrahi müdahalelerde genel anestezi yapılmaktadır. Açık operasyon yapıldığından dolayı hastanın bilincinin kapalı olması gerekir. Birçok varisli damar temizleme operasyonunda ağrı ve acı hissi olmaz. Ancak cerrahi operasyonlarda genel anestezi yapılması şarttır. Cerrahi operasyonlar kısa süre içerisinde uygulanarak hastanın sağlığına kavuşması sağlanır, aynı zamanda hasta tedavi olduğu gün içerisinde normal yaşantısına devam edebilir. Ancak her iki ayağa uygulama yapılmış ise hastanede 1 gece geçirilmesi gerekir.

Varis tedavilerinin ardından hasta ayakta yürüyebilir. Uygulama noktasında kızarıklık ve şişme meydana gelebilir. Tedavi sonrasında bu tür yan etkilerin görüldüğü belirtilmiştir. Birçok hasta benzer şikayetler ile uzman doktorlara görünmüştür. Yan etkilerin dışında hastaların endişe etmesi gereken başka bir durum meydana gelmemektedir.

Ameliyat Aşamaları

Varisli damar için uygulanan ameliyatlı tedavi yöntemlerinde amaç varisli damarı tamamen ortadan kaldırmak ve tekrar türemesini engellemektedir. Genellikle damar genişlemesinin yoğun olduğu noktalar için yapılan cerrahi uygulamalar her hasta için geçerli değildir, bunun için belirli prosedürler bulunmaktadır. Cerrahi müdahalenin yapılmasından önce dikkat edilmesi gereken durumlar şunlardır;

  • Hamilelik sürecinde cerrahi müdahale risk oluşturur. Müdahalenin yapılabilmesi için hamileliğin üzerinden minimum 6 hafta süre geçmesi gerekir. Aynı zamanda hamilelik sürecinde oluşan varisler zaman içerisinde solabilir, bu gibi durumlarda müdahale yaptırmamak gerekir.
  • Varisli damarlar sadece kaşıntı yapıyorsa ve estetik görünümü bozuyorsa ameliyat tercih edilmemelidir. Bu gibi durumlarda farklı tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.

Yukarıdaki nedenler dışında uzman doktorun önerdiği ameliyatlı tedavi seçeneği değerlendirilebilir. Ameliyat ile tedavi sürecinde uygulanan çeşitli aşamalar bulunmaktadır. Bu aşamalar;

  • İlk olarak hastanın tedavi ile ilgili tam olarak bilgi sahibi olması sağlanır. Böylece hastanın kafasında soru işareti kalmaz ve ameliyat için hem bedenen hem de psikolojik olarak hazır olur.
  • Hasta için belirlenen ameliyat tarihinde gerekli hazırlıklar tamamlanır.
  • Hastanya genel anestezi uygulaması yapılara ameliyat için uygun şartlar sağlanır.
  • Kasık, ayak bileği veya diz bölgesinde kesiler açılarak ameliyat işlemine başlanır.
  • Kesilerin açıldığı noktalar genellikle toplardamarların bulunduğu noktalardır. Direk olarak uygulama yapılması amacıyla en yakın bölgelere müdahale edilir.
  • Varisli damarın ortaya çıkarılması amacıyla diğer damarların uçları bağlanır ve varisli damar uygulama için hazır hale getirilir.
  • Varisli damara somun yerleştirilerek içerisine sokulan tel çekilir böylece kıvrılan toplardamar telin çekilmesi işleminin ardından bölgeden çıkarılır.
  • Kesi bölgeleri dikilerek ameliyat tamamlanır.

Uygulama alanına yönelik olarak hasta 2 saat ile 1 gece arasında dinlendirilir. Hastanın gözetim altında tutulması oluşabilecek yan etkileri yakından izlemek için uygun seçenektir.

Tedavi Sonrası Süreç

Varisli damarın çıkarılması için uygulanan ameliyatlı tedavi seçeneği uygulandıktan sonra hasta yakından takip edilmektedir. Ayrıca hastaya uygulama alanına baskı yapmaması ve kendisini çok fazla yormaması gerektiği belirtilir.

Tedavi sonrasında kesi yapılan noktalarda geçici iz kaldığı gözlemlenebilir. Bu tür durumlarda 2 hafta beklenilmesi önerilir. Bu sürenin ardından uygulanan dikişler alınabilir. Tam iyileşme süresi ve izlerin yok olma süresi daha uzundur. Dikişlerin alınması sürecinin ardından ağrılar devam edebilir. Cerrahi operasyonların ardından ağrı yaşanması normaldir, ancak ağrı şiddetlendiği takdirde uzman doktorun bilgilendirilmesi gerekir.

Tedavi sonrasında hastanın normal yaşantısına dönmesi ve estetik görünüme yakın bir görüntü yakalaması yaklaşık 1-2 ay sürebilir. Bu süreçte oluşabilecek yan etkiler ve diğer durumlar yakından izlenmelidir. Aynı zamanda tedavi sürecinin ardından hastanın 2 hafta istirahat etmesi önerilir. Aynı zamanda hiçbir iş yapılmaması ve ameliyat yerine baskı uygulanmaması gerekir. Aksi takdirde iyileşme süreci hızlı ilerlemez ve hastanın farklı reaksiyonlar alma ihtimali yükselir.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu