Varise Tedavisine Yardımcı Olan Egzersiz Hareketleri

Varisler için kullanılan pek çok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Tıbbi tedavilerin yanında bitkisel tedavi yöntemleri ve varise iyi gelen egzersiz hareketleri olumlu sonuçlar vermektedir.

Varise İyi Gelen Egzersiz Hareketleri

Varis sorunu vücudun bütün yükünü çeken bacaklarda bulunan toplardamarların çalışmasında yaşanan sorunlara bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.  Varis denildiğinde genel olarak akla bacaklar gelse de vücudun çeşitli bölgelerinde oluşabilmektedir. Kirli kanı vücutta toplayarak kalbe geri taşımakla görevli olan toplardamarların varis sorununu yaratmaması için damarların çalıştırmak, kan hareketlerini hızlandırarak kalbe geri dönüşünü rahatlamak gerekmektedir. Bu konuda önemli olan faktör bacaklar olmaktadır. Bu yüzden bilhassa bacak ve baldırlarda bulunan dolaşımı arttıracak, kasların çalışmasını sağlayacak, kan dolaşımının hızını arttırmaya yarayacak egzersizler yapmak gerekmektedir. Yapılan bu varis egzersileri aynı zamanda bacaklarda varis oluşumu da engellenebilmektedir.

Varise İyi Gelen Egzersizler

Varis oluşmasını engelleyecek veya varislerin toparlanıp azalmasını hatta yok olmasını sağlayacak spor dalları ve hareketler bulunmaktadır. Yüzme, yürüyüşler bisiklet sürmek, ip atlamak aerobik, step gibi sporlar varis tedavisinde büyük destekler vermektedir.

Varis Tedavisinde Evde yapılan Egzersizler

Varis tedavisi veya oluşmasını engellemek için ev ortamında yapılabilecek çeşitli egzersizler bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak şunları verebiliriz:

  • Baldır kaslarını gerip, kan dolaşımını hızlandırmak için ilk olarak bir merdiven kullanabilirsiniz. Bunun için merdivenden bir basamak yukarı çıkıp parmak uçları merdivende ayak topukları boşlukta kalacak şekilde durun. Denge kaybetmemek için tutunabilirsiniz. Daha sonra Parmaklar yükselerek topuklar merdivenden aşağı gelecek şekilde alçaltın. Bu hareketi her gün en az kırk kere tekrarlamanız önerilmektedir.
  • Sırt üstü yere uzanın. Rahat etmeye özen gösterin. Ellerinizi başınızın arkasına doğru yerleştirin. Daha sonra dizlerinizi bükerek karnınıza çekin. Bu hareket sırasında bacakları gergin tutmaya özen gösterin. Sonra ayaklarınızı tekrar uzatıp aynı hareketi en az on kere tekrarlayın.
  • Sırt üstü uzanın; ayaklarınızı düz tutun. Rahat bir pozisyonda olmaya gayret edin. Eller başın altında olmalı. Ayakların parmak uçlarını bilekler sabit olarak kendinize doğru çekip bırakın bu hareketi en az on kez tekrarlayın. Ayak parmaklarını kendinize doğru zorlayarak mümkün olduğunca açmaya çekip bırakmaya özen gösterin.
  • Sırt üstü uzanın ellerinizi yana açın. Ayakları kırk beş derece açı oluşturacak şekilde kaldırıp indirin. Bu hareketi en az on kez tekrarlamaya özen gösterin
  • Sandalyeye dik olarak oturun. Ellerinizi başınızın arkasına kenetleyin. Ayaklar rahat pozisyonda yere yapışık olmalı. Önce tek ayağı parmak ucunda yükseltin sonra onu indirip aynı hareketi öbür ayakta tekrarlayın.
  • Sandalyeye aynı pozisyonda oturun ve bu kez ayaklarınızdan birini doksan derece açı oluşturacak şekilde kaldırıp indirin sonra diğerini. Arka arkaya bu harekete on defa devam edin
  • Sırt üstü uzanın. Ellerinizi kalçanızın altına veya yanlara doğru uzatabilirsiniz. Ayaklarınızı kaldırıp dizlerinizi arka arkaya göğsünüze doğru çekerek sanki bisiklet üzerinde pedal çeviriyormuşsunuz gibi yapın.
  • Evde yürürken ayak parmak uçlarına basmayı tercih edin
  • Sırt üstü uzanın. Ayaklarınızdan birini dizinizin altından kavrayarak göğsünüze doğru çekip birkaç saniye bekleyin. Daha sonra o ayağınızı bırakıp aynı hareketi öbür ayağınızda tekrarlayın. Bu şekilde çevirerek bu harekete devam edin. Bu egzersizi yavaş bir şekilde uygulamanız önerilmektedir.
  • Egzersiz hareketlerini bitirince popo kısmını duvara yaklaştırarak bacaklarınızı duvara yaslayıp dinlendirin. Bu şekilde kan dolaşımınızı da dengeye girecektir.

Varis Oluşmasını Engellemek İçin Yapılacak Egzersizler

Varis tedavisinde kullanılan egzersizler aynı zamanda varis oluşumunu engellemek için de uygulanmaktadır. Varis hastalığının tedavisinde olduğu kadar bu sağlık sorunun oluşmasını önlemek için aerobik, step, pilates, yüzme, tempolu yürüyüşler yapılabileceği gibi ev ortamında uygulanacak spor egzersizleri de bulunmaktadır.

Damarların esnekliğini kazandıran, genişlemesini engelleyen, kan dolaşımını dengeleyen ve pıhtıların oluşmasını engelleyen egzersizlere örnek olarak şunları verebiliriz:

  • Ayakta rahat pozisyonda duruyorsunuz. Bacaklar gergin bir şekilde parmak uçlarında yükselip iniyorsunuz. Bu hareketi her gün ortalama on kere tekrar tekrarlamanız önerilmektedir.
  • Duvara yaslanıp elleri serbest bir şekilde yanlara doğru bırakıyorsunuz. Parmak uçlarının tersine bu kez topuklara ağırlık verip parmak uçlarını mümkün olduğu kadar kendinize doğru kaldırıp indiriyorsunuz.
  • Parmak uçlarına basarak bacaklar gergin bir şekilde yürüyorsunuz.
  • Rahat pozisyonda duruyorsunuz. Ayakları dizden kırarak teker teker arkaya doğru çekiyorsunuz
  • Rahat pozisyonda ayakta durup ayakları birbirinin arkasına göğsünüze doğru doksan derecelik açıyla çekip bırakıyorsunuz.
  • Ayakta rahat pozisyonda duruyorsunuz. Ayakları birbiri arkasına öne doğru atıp topukları basıyorsunuz. Parmak uçlarının yere temas etmemesine dikkat ediyorsunuz. Ayak sadece topuk basılarak öne doğru atılıyor.
  • Yine rahat bir pozisyonda ayakta duruyorsunuz. Sağ yan, yandan bir adım geri dönüyorsunuz. Arkasından bir adım sol yana yandan atıp geri dönüyorsunuz. Bu hareketi de yapabildiğiniz kadar tekrarlamanızda yarar vardır.
  • Ayakta durun sağ ayağınızı kırk beş derece açıyla öne doğru uzatın ve kendi çevresinde dairesel hareketlerle çevirin. Bu hareketi iki ayakta da arka arkaya tekrarlamaya özen gösterin.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu