Lazer ile Varis Rahatsızlığının Tedavi Yöntemleri

Lazerin kesinlikle varis selüloit gibi rahatsızlıklara sebep olmamaktadır. Varis gibi rahatsızlıklar damarların kan dolaşımındaki bozukluklarından kaynaklanmaktadır. Lazerin damarlara hiç bir zararı yoktur.

Lazer Epilasyon Tedavisi Varisi Tetikler Mi

Öncelikle lazer epilasyon yaptıracağınız yerin kesinlikle uzman hekimler aracılığıyla olmasına bilhassa dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Kaliteli olan kurumlarda lazer tedavisine giderseniz içiniz rahat bir şekilde tedaviye devam edersiniz.

Lazer epilasyonu yaptıracak olanların bilhassa kadınların aklına bir çok soru gelmektedir. Bu sorulardan birisi bacaklarında varis olanların varisini daha çok ilerletmesine sebep olup olmadığıdır. Ya da lazerin varis oluşumuna sebep olup olmadığıdır. Bu konuda vereceğimiz cevap, lazerin kesinlikle varis selüloit gibi rahatsızlıklara sebep olmayacağıdır. Varis ya da selüloit gibi rahatsızlıklar damarların kan dolaşımındaki bozukluklarından kaynaklanmaktadır. Lazer ise damarlara hiçbir etkisi olmayan bir tedavi çeşididir.

Varis Tedavisinde Lazer Tedavisi Zararlı Mı 

Lazer uygulamasıyla yapılan varis tedavisinin hiç bir zararı yoktur. Aksine yararı bulunmaktadır. Uzmanlar bu tedaviyi önermektedirler. Lazer ile yapılan varisin tedavisinde soğutucu bir özelliğe sahip cihazlar kullanılmaktadır. Cihazda ki tarayıcı epilasyon yapılması gereken yerleri tarar ve sadece gerekli yerlere uygulaması yapılır. Bu şekilde  cihazın gereksiz ısısı cildimize uygulanmamış olur. Böylelikle diğer dokularımıza ve deri tabakamıza zararı da olmayacaktır. Tedavi 2 ya da 3 seansta varisin olduğu bölgeleri temizlemeye yetecektir. İlk seanstan itibaren, hafif varisli bölgeler için, gözle görülür bir etki olacaktır.

Lazerle Varis Tedavisi Nasıl Yapılır

Lazer ile Varis Tedavisi Uygulamaları

Varis rahatsızlığına sahip kişilerin tedavilerinin lazer yöntemiyle yapılması klasik ameliyata göre daha çok tercih edilmektedir. Aynı zamanda başarı oranı da daha yüksektir. Varis tedavileri birden fazla seçenekle yapılabilmektedir. Ancak tüm tedavi yöntemleri hemen hemen aynıdır. Bu yöntemler, varis içi lazer tedavisi, damar içi radyo frekans tedavisi, damar içi yapıştırıcı tedavisi, damar içi köpük tedavisi olmak üzere toplam dört tane yöntemle varis tedavisi yapılmaktadır. Varisin ilerleme düzeyine göre bu tedavi seçeneklerinden biri seçilmektedir. Lazer ile varis tedavisi ‘‘endovenöz lazer ablasyonu’’ olarak da isimlendirilir.

Lazerli varis tedavisi sağlığı yerinde olan her bireye uygulanabilir. Hasta olan kişiye tedavinin tıbbi uygunluğu ya da uygunsuzluğu uzman bir cilt doktoru tarafından değerlendirilmektedir. Eğer ki hastanın kanında pıhtılaşma problemi var ise ya da hasta tarafından kanı sulandıran ilaçlar kullanılıyorsa tedavi yapılmaz. Gebe olanlar kalbinde pil takılı olanlar ve epilepsiye yakalanmış olan hastalar tedavi edilmezler.

Tüm bunlardan sonra varis için uygulanan lazer tedavi yöntemlerini açıklamaya başlayabiliriz.

Lazer Tedavisi

Lazer tedavisi lokal anesteziyle ve doppler ultrason cihazıyla yapılmaktadır. Doktor müdahalesine başlamadan önce ultrasonla varisli olan damarlar iyice tetkik edilir. Tedavi uygulanacak damarlar belirlenir. Daha sonra tedaviye uygun bir iğnenin diz kısmının içinden varis olan damarın içine sokulur. Sonrasında paslanmaz çelikten üretilen damar hastalıklarının hemen hepsinde kullanılan kılavuz tel dediğimiz alet damara uygun bir şekilde yerleştirilir. Ardından lazerin ışın gücünü damarın duvarlarına vermesi için fiber damarın içinde ileri doğru ilerletilir. En son lazer çalıştırılıp kontrollü bir şekilde damarların içten tıkanması için çalışılır. Hastalığın yayıldığı damarlar lazer ışınıyla kapatıldığı sırada, sağlam kalan damarlara da bir olumsuz bir etkisi söz konusu değildir. Bu tedavi ağrı sızı olmadan dikişe gerek kalmadan sadece ince bir iğne girişiyle yapılabilen bir tedavidir. Tedavi hastalığın durumuna göre yaklaşık bir saat sürebilmektedir. İşlemlerden sonra hasta bir müddet dinlendikten sonra hayatına kaldığı yerden devam edebilmektedir. Bu tedavinin başarı oranı klasik ameliyatla olan tedavinin başarı oranına göre daha fazladır.

Radyo Frekans Tedavisi

Radyo frekans (RF) tedavisi temel düzeyde lazerli tedaviyle hemen hemen benzerlik arz eder. Tek fark damar içeriden kapatılırken veya iptal edilirken birisi lazerin ışınını kullanırken birisi de radyo frekansın ısı gücünü kullanır. İçine girilmiş olan toplardamarın iç kısmında ısı verilir ve sorunlu damarlar iptal edilir.

Yapıştırıcı Tedavisi

Bu tedavide diğer tedavilerle bağlangıç düzeyde aynıdır. Fakar toplardamarın içine yapılan müdahale lazer ışını ya da radyo frekans ısısı değil de yapıştırıcı teknolojisiyle yapılan bir tedavidir. Damarın içine yeteri miktarda yapıştırıcı verilerek damarın büzüşmesi ve kapanması sağlanır. Bu damardan daha önce gelen kan sağlam olan diğer toplardamarlara akar. 

Köpük Tedavisi

Varis tedavilerinde alternatif olarak kullanılan bir diğer tedavi yöntemi de köpük tedavisidir. Bu tedavide aynı şekilde diğer tedavilerle temel düzeyde aynıdır. Fakat damar içine yapılan müdahale köpük ile yapılmaktadır. Bu şekilde de varisli olan damarlar tedavi edilmektedir.

Varis Tedavisinin Yan Etkileri

Yukarıda saymış olduğumuz her tedavi çeşidine göre farklı farklı olası yan etkileri sayabiliriz.

Lazer ve Radyo Frekans Tedavisinin Yan Etkileri

  • Tedavinin uygulandığı damar bölgesinde ağrı-sızı, kızarıklık, ufak şişlikler, morartı gibi yan etkiler olası yan etkilerdir. Bunlar etkiler hasta için büyük bir risk taşımaz. Zaman geçtikçe bu etkiler kendiliğiden kaybolmaya başlar. 
  • Hastanın ayak bileğinde uyuşmalar, hissizlik ya da karıncalanma hissi oluşabilir. Bunlarda geçici bir durumdur.
  • Yanık izleri yan etkiler arasında sayılsa da uzman bir doktor tedavisinde yok denecek kadar az rastlanır bir durumdur.
  • Tedaviden sonra damarda pıhtılaşma sayılsa da .ok nadir olarak kendini gösterir.

Köpük ve Yapıştırıcı Tedavisinin Yan Etkileri

  • Geçici kızarıklık ve hafif ağrılar
  • Tedavi uygulanan damarda ufak kahverengi lekelenmeler. 
  • Köpüğün damar dışına kaçması sonucu oluşan yara


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu