Venöz Anjiom Oluşum Sebepleri ve Tedavi Yolları

Venöz anjiom rahatsızlığının ciddi sonuçlar doğurabilmesi sebebiyle ciddiye alınması gereken bir hastalık olduğunu vurgulamak mümkün.

Venöz Anjiom teşhisi konulan vakaların toplum geneline bakıldığında oranı %2-3 seviyesindedir. Çok yoğun bir kitleyi kapsamamasına rağmen önemli sonuçlar doğurabileceğini söylemek gerek.

Venöz Anjiom Belirtileri

Venöz Anjiom belirtiler ile ortaya çıkan bir vaka olmadığı için tespit edilmesi zordur. Eğer son yıllarda beyin araştırmaları için yapılan görüntüleme sistemlerine girdiyseniz tespit edilebilir. Aksine uzun süredir bu tip bir görüntüleme testine maruz kalmadıysanız tespit edilmesi son derece güçtür. Hastalarda çok yüksek bir oranda rastgele tetkikler sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Herhangi bir baş ağrısı şikâyetiyle doktora başvurduğunuzda beyin anomalilerinin tespiti için nörolojiye yönlendirilirsiniz. Burada da ne tür bir sorunla karşılaşılacağı bilinmese de MR çekilerek beyin yapısı ufak ayrıntılarına kadar incelenir. Bize gelişmiş bir görüntüleme şansı sunduğu için damar yapılarının girdiği şekle kadar görme fırsatımız doğar.

   
Görülme Sıklığı %2-3
Venöz Anjiom Kanama Oranı %3-5
Rastlantısal Olarak Teşhis Oranı %90

Belirtilerinin olmadığını söylememize rağmen bazı hastaları bu durumun dışında tutmak gerekiyor. Çünkü kanama riski olan bir durum olduğundan söz etmeliyiz. Olası bir kanama ise ciddi bir felç ile sonuçlanabilir. Kısmi veya kalıcı olarak inme geçiren hastaların yaşamsal fonksiyonları zarar görebilir. En sık gözlemlenen reaksiyonlardan bir diğeri ise sara nöbetidir. Sara nöbeti geçirenler ve ilk kez bu şikâyetle hastaneye gelenler için nörolojik araştırmalarda Venöz Anjiom tehlikeli bir seçenek olarak gözlemlenebilir.

Venöz Anjiom Nedenleri

Venöz Anjiom nedeni açısından incelense de net bir tanım yapabilmek oldukça zordur. Burada asıl önemli olan nokta risk faktörünün tespitidir. Damarların gereğinden fazla genişlemesi ve çember şeklinde birbiriyle adeta sarmal bir yapı oluşturması sonucunda Venöz Anjiom oluşumu gözlenir. Tehlikeli olması ise tamamen kanama ihtimali üzerine oluşabilecek kalıcı hasarlardan kaynaklanmaktadır.

Tabi ki her Venöz Anjiom vakasında bu tip sorularla karşılaşılıyor. Standart olarak sol beyinde venöz anjiyom görüldüğünde kanama sonrası sağ tarafta his kaybı veya duyu kaybı yaşanabiliyor. Bu beynin sol lobunda oluşacak venöz anjiom ile ters tarafta oluşacak kayıpları beraberinde getirmektedir. Belirtileri çok ön plana çıkmadığı gibi neden sonuç ilişkisi kurmak bir o kadar zordur.

Farklı nörolojik rahatsızlıklar veya sinir sisteminin sebep olduğu bir travma bunun sebebi olabilir. İnsanların büyük çoğunluğu baş ağrısı şikâyetiyle başvurdukları hastanede venöz anjiom teşhisi ile evine dönmektedir. MR sayesinde net bir biçimde tespiti yapılarak belirlenmiş bölgede oluşan yapıya müdahale şansı değerlendirilir. Aslında tedavi aşamasında da bir takım farklı durumlardan söz etmek mümkün. Zira birçok hastanın teşhis edilen bir rahatsızlığı olmasına rağmen herhangi bir müdahalede bulunulmadığı, hayatlarına daha dikkatli bir biçimde medikal tedavi seanslarını uygulayarak devam ettikleri biliniyor.  

Venöz Anjiom Tedavisi

Venöz Anjiom Görünümü

Venöz Anjiom tedavisi için başvurulan metodun ilaç tedavisi olduğunu söylemeliyiz. Aslında beyin cerrahisi gerçekten üst noktalara ulaşan bir gelişim hızıyla ilerliyor. Tek problemimiz ise beynin yapısını henüz tam manasıyla çözememiş olmamızdır. Burada ana koşullardan birisi olan risk faktörünün kalıcı hasarlara yol açabilmesiyle beraber cerrahi müdahale birinci tercih olmaktan çıkmaktadır.

Venöz Anjiom ameliyatı için buna mecbur kalınması gerekiyor. Aksi takdirde ilaç tedavisiyle kişinin iyileşmesi sağlanıyor. Tedavi için cerrahi müdahaleye başvurulduğunda ortaya çıkan sonuçlar gerçekten önemli bir yapıyı gözler önüne seriyor.

Venöz Anjiomlar oluştuktan kısa süre sonra beyin içerisindeki sağlıklı venöz yapılarla birbirine karışıyor. Burada oluşan bu yapılanma içinse müdahale imkânsız bir hal alıyor. Çünkü yapılacak bir ayırma ile beraber bu yapının çıkarılması söz konusu dahi olmuyor. Olası bir hatada enfart oluşabilme riskinin yüksek olması beyinde venöz anjiom ameliyatı için geri adım atmamızın temel sebebi oluyor.

Fakat ilaç tedavisi olarak uygulanan medikal tedaviyle mevcut yapının beyne, dolayısıyla kişinin sağlığına zarar vermesi engelleniyor. Tabi ki bu aşamada da cerrahi müdahalenin zorunlu olabileceği vakalarla karşılaşılabilir. MR ile tespit edilen bölgeden kanama riskinin veya kanamanın olduğu bölgeden yalnızca temizleme işlemi yapılarak tehlikeli görülen bölge kurtarılır. Ancak buna rağmen geçici veya kalıcı olarak bir takım etkiler görmek mümkündür. Görülen reaksiyonların kişinin yaşam standartlarını etkileyebilecek boyutta olabileceği unutulmamalıdır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (4 votes, average: 2,50 out of 5)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu