Venöz Doppler Uygulandığı Bölgeler, Çekimi ve Fiyatları
Venöz doppler sayesinde siyah beyaz yapılan görüntüleme testlerinin renkli olarak yapılmaya başlandığını söylemeliyiz. Böylece Doppler USG ile toplardamar rahatsızlıkları net olarak teşhis edilmeye başlandı.
Venöz doppler denildiğinde toplardamarlar ile ilgili bir tanım olduğunu algılayabilirsiniz. Burada toplardamar yapısını bilmek ise önemli bir nokta olarak değerlendirilebilir.
Venöz Doppler
Venöz doppler olarak uygulanan ve toplardamar sisteminin sağlığını ortaya koyabilecek ciddi bir tetkik olan yöntemin Ultrasonografi ile uygulandığını belirtelim. Venöz yani toplardamar yapılarının vücudumuzda oluşan kirli kanın toplanıp kalbe tekrardan iletilmesiyle görevli olduğunu biliyoruz. Vücudun alt ve üst kısımlarından aynı sistem sürekli olarak tekrarlanır ve devam eder.
Ayak uçlarından başlayan toplardamar ağıyla beraber kirli kanın kasıklara kadar gelmesi sağlanır. Buradan yine ana venöz damarlarıyla akciğerlere ve oradan da kalbe aktarılır. Aynı durum üst kısımda da mümkündür. Ense kısmından çıkarak kalbe doğru inen ve üst kısımda yer alan kirli kanı toplayan bir yapı bulunur. Venöz doppler uygulamasının amacı mevcut toplardamarlardaki kapakçık sisteminin sağlıklı çalışıp çalışmadığını görmektir.
Bacağın Ön Kısmı | Vena Safena Magna |
Bacağın Arka Kısmı | vena Safena Parva |
Bacaklarımızın ön kısmında yer alan Vena Safena Magna damarları ile arkada kalan Vena Safena Parva damarları her iki bacakta da gözlemlenebilir. İki toplardamar olarak tüm kirli kanın bacaklardan kasık bölgesine doğru aktarılmasını sağlar. Tamamı kapakçık ile donatılmış özel bir yapısı vardır. Kapakçıklar ise kirli kanın yukarıya çıkmasını ve aşağıya inmemesini sağlayacak bir sistem olarak gözlemlenir. İşte tam bu noktada da alt ekstremite bölgesinden başlayarak ayaklarımızın bileklerine kadar inen kapakçık sorunları oluşabilir.
Renkli Doppler çekildiğinde alt ve üst bölümlerde oluşan tüm kapakçık hareketleri saptanabiliyor. Verilen rapor sayesinde de toplardamarlardan oluşan kirli kan taşıyan sistem üzerindeki tüm anomalileri görebiliriz. USG yani Ultrasonografi sayesinde bunun zararsız bir biçimde uygulanabilirliği mümkündür.
Venöz Doppler Çekimi
Venöz Doppler çekimi renkli olarak yapıldığı sürece doğru sonuç verebilir. Geçmişten günümüze uygulanan siyah beyaz US yani ultrason ile çok önemli ayrıntıların kaçırılabileceği biliniyor. Damarlar, kapakçıklar, kan akışı, kan basıncı gibi etkiler gözlemlense bile renkli venöz doppler görüntülemesiyle USG en sık tercih edilen seçenek halini almıştır.
Venöz doppler uygulamalarında alt ekstremite bölgesinden başlayan bacak toplardamarlarında kapakçık sorunları özellikle gözlenir. Aynı zamanda kollara uygulanabilen bir yöntemdir. Sadece kapakçık sorunlarının iyi analiz edilebilmesi için hastanın bu test esnasında ayakta durması gerekecektir.
Kapakçık sorunlarına dayalı problemlerin tespit edilmesi için yerçekimine maruz kalarak aralık kapakçıktan aşağıya akan kirli kanın görüntülenebilmesi gerekiyor. Bilateral inceleme ile her iki bacakta ve her bacağımızda iki taraflı olan toplardamarların dikkatlice incelenmesi şarttır. USG ile en ufak ayrıntıya kadar gördüğümüz damar yapısını varisler içinde kullanabiliriz.
Hastanın ayakta durmasının ardından tetkik başlar ve ultrasonografi cihazının ses dalgalarını yayan başlığı bacak üzerinde tespit edilen damar yapısına yakın konumlandırılır. Damarın izlediği yol boyunca işlem tekrarlanır ve dalgaların yayılmasında ne tip anomaliler olduğu gözlemlenir.
Renkli doppler testinin venöz üzerinde uygulanması ise bilgisayar tarafından yaratılan renkli simülatör ile çok daha doğru bir tanıya neden olur.
Venöz Doppler Fiyatları
Venöz doppler uygulamaları alt ekstremite bölümlerinde daha fazla uygulanan bir metottur. Kabaca bacak üzerinde toplardamarların görüntülenmesi ile net bir teşhisin yapılması mümkün hale gelir. Venöz doppler fiyatları ise renkli olarak uygulanmaya devam ettiği için USG fiyatları ile ortalama bir orana sahiptir.
Şu an ücretsiz doppler çeken hastaneler ve klinikler bulunmaktadır. Devlet hastanelerinde SGK olsa dahi ücretler yansıyabiliyor. Keza ciddi bir test olarak belirli cihazların kullanımı söz konusu oluyor. Ortalama devlet hastanesinde renkli doppler çektiren hastaların ödediği tutarın 80 ile 200 TL arasında olduğu söylenebilir. Bu tutarın sosyal güvencesi olmayanlarda renkli doppler fiyatları için 250 TL ile başladığını ve ortalama 600-700 TL dolaylarına kadar çıktığını söyleyebiliriz.
Eğer doppler uygulamasının ardından toplardamarların görüntülenen sistem üzerinden müdahale edilerek tedavisi isteniyorsa minimum 350-500 TL arası ekstra bir ücret ödemek mümkün olabilir. Bazı klinikler testi ücretsiz olarak sunsalar da sonrasında tedavi ücreti olarak bu tutarları temin etmektedirler.
Tabi ki hastane, klinik, özel muayenehane gibi farklılıklar, doktorların tecrübesi ve kullanılan teknik donanımın yeterliliği ile fiyatlar değişken olabiliyor. Üstelik uygulanan bölge ve kaç yıldır venöz rahatsızlıkları veya varis şikâyeti ile başvuracağınız gerçekten önemli bir ayrıntı olarak görülebilir.