Venöz Tromboz Hastalığının Tanımı, Görüldüğü Bölgeler ve Risk Grupları

Venöz tromboz olarak tıbbi literatüre girmiş olan tanımı venöz yetmezlik olarak tanımlayabiliriz. Risk grupları ve hastalığın görülme ihtimali olan bölgeler kişiye ve hastalığa göre değişiklik gösterir.

Venöz Tromboz Venöz tromboz olarak tanımlayabileceğimiz rahatsızlığın yaşamsal fonksiyonlarımızdan birisi olduğunu söyleyebiliriz. Kan dolaşımımızın en önemli parçalarından birisi olan kirli kanın dolaşımıyla doğrudan ilişkilidir.

Venöz Tromboz Belirtileri

Venöz Tromboz Görünümü

Venöz tromboz teşhisi konulabilmesi için yetmezliğin saptanabiliyor olması gerekir. Saptanabilmesi içinse vücudunuzdaki toplardamarların kirli kanı geri taşırken sürekli sızdırması ve işlevini yerine getiremeyecek düzeyde gevşemiş olması şarttır. Belirtilerinden ziyade öncelikle toplardamarların nasıl çalıştığını bilmemiz gerek.

Atardamarlar oksijen içerikli kanı vücudumuza dağıtmakla görevlidir ve bunu başarılı bir biçimde yapar. Kirli kanın ise geri dönmesi gerektiği için toplardamarlar tarafından alınır ve taşınmaya başlanır. Toplardamarlardan yukarıya doğru çıkan kanın bir nevi yerçekimine meydan okuyan yapısı dikkatinizi çekecektir. Burada damarların içerisindeki ufak kapakçıkların sihirli bir numarasını göreceksiniz. Tek yöne açılan bu kapakçıklar sayesinde akan kan damarda ilerler ve olası bir aşağı doğru inme evresinde kapakçıklara takılır.

Ancak bazen bu kapakçıklar gevşer veya sızdırmaya müsait bir noktaya ulaşır. İşte Venöz Tromboz belirtileri bu aşamada oluşan pıhtılar ve kan tortularıyla beraber ciddi bir gözlem yapabilmemize olanak tanıyabilir. Bacakta görülme sıklığı çok yüksek olduğu için herkesin vücudunda sık sık gözlemlenebilir. Ağrılar ve renk değişimleri gibi faktörler çok şiddetlidir.

Venöz Tromboz görülen hastalarda tıkanan toplardamar tamamıyla şişecektir. Çünkü kan bu bölgeye gelse de geri dönemeyecektir. Bir nevi geldiği basınç ile dönmek için bulduğu alternatif arterlerden elde edilen basınç kıyaslanamayacak düzeydedir. Haliyle bacakta kan sürekli olarak toplanır ve yıllar boyunca bu sorun devam edebilir. Ani gelişen venöz tromboz ile beraber pıhtı oluşumunun hemen ardından şişme başlar.

Bu belirtiyi görmemek mümkün değildir. Bacakta oluştuğunda diğer bacağın iki katı olduğu durumlar bile görülmüştür. Acı ve ağrı eşiğinin ise son derece yüksek olduğunu söylememiz gerekiyor. Risk faktörü olanlar için erken teşhis ve tedavi bu sebeple önemlidir. Serebral venöz trombozu için bilgisayarlı tomografi önemli bir teşhis aracı olarak kullanılmaktadır.  

Venöz Tromboz Risk Grupları

Serebral venöz trombozu ile beyin ve sinir sisteminin büyük bir hasarla karşılaşması mümkündür. Gençlerde görülen inme ve felç vakalarında bu durumu daha net görebiliyoruz. Tabi risk açısından değerlendirildiğinde toplardamar üzerinde oluşan olası bir pıhtı ise emboli olarak adlandırılır.

Emboli genel geçer bir biçimde venöz tromboz ile ölüm vakalarının arasındaki köprü vazifesini görür. Çünkü toplardamarda oluşan pıhtı atardamarlar üzerinden ilerlemeye başlar. Kanla beraber hareket eden emboli için son durak akciğer olur. Tabi ki bu aşamada hastanın ölüm süreci başlamıştır.

Venöz tromboz riski taşıyan hastaların belirli ortak özellikleri vardır. Damar rahatsızlıkları olanlar, hayatını sabit bir biçimde geçirenler ve egzersiz yapmayanlarda sık sık gözlemlenebilir. Net bir örnek olarak Amerika’ya yapılan 10 saati aşkın uçak yolculukları gösterilebilir. Bu tip okyanus ötesi seyahatlerde çok uzun bir süre boyunca sabit bir pozisyonda oturmak zorunda kalırsınız. Doğal olarak bacaklardaki kan akışı bundan etkilenir. Atardamar ve toplardamarlar bu kadar uzun süre hareketsiz kalan kaslar vesilesiyle genişler ve kirli kan kapakçıklardan sızmaya başlar.

Dolayısıyla pıhtılaşma ve emboli oluşumu için önemli bir sebep doğmuş olur. Sırf bu yüzden Amerika’ya uçakla seyahat edenlerin kan sulandırıcı hap içtikleri gözlemlenmektedir. Egzersiz yapmadığımızda da buna benzer bir fonksiyonla karşılaşmış oluyoruz. Damar sağlığının bir numaralı düşmanı sigara ise bu tip durumlarda süreci hızlandıran etkenlerin başında yer alıyor.

Venöz Tromboz Görülen Bölgeler

Venöz tromboz risk faktörü altında olup olmadığınızı yalnızca doktorunuz belirleyebilir. Yapacağı muayeneler sonucunda hem kas ve damar yapılarınızı hem de oluştuğu an itibariyle risk faktörüne dönüşen emboli için araştırmaları kapsar.

   
Bacakta %90
Beyinde %5
Diğer Bölgelerde %5

Görüldüğü üzere Venöz tromboz risk taşıyan bir rahatsızlık olmasına karşın en çok bacakta gözlemleniyor. Tabi ki bacakta görülmesi bile hayatımızı derinden sarsabilecek bir etken olarak düşünülüyor. Belirtileri gayet açık ve net olduğu için emboli risk faktörüyle yüzleşmeden önleminizi almaya çalışın. Akciğere ulaşacak olan pıhtı ile birlikte ölümle sonuçlanan vakalar olduğunu unutmayın.

Eğer Venöz tromboz tedavisi ile bu sorundan kurtulmak istiyorsanız ultrasonik dalgalarla oluşmuş emboli adı verilen pıhtının eritileceğini söylemeliyiz. Fakat bunun haricinde de ilaç tedavisiyle kan sulandırıcı takviye edilerek pıhtı yok edilebiliyor.

 



Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2023 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu