Kronik Venöz Yetmezlik, Belirtileri, Tedavi Yolları ve Ameliyatı

Kronik venöz yetmezliğin nasıl bir hastalık olduğu, ne tür belirtiler gösterdiği, hangi yollarla tedavi edildiği, ilaç ve bitkisel tedavisi ve ameliyatının nasıl gerçekleştirildiği hakkında makale.

Kronik Venöz Yetmezlik

Varis olarak bilinen kronik venöz yetmezlik özellikle alt bacakları etkileyen ve yaygın olarak görülen bir rahatsızlıktır. Kalbe kanı taşımakla görevli olan toplar damarların (venler) içerisindeki basıncın artmasıyla oluşan bir hastalıktır. Özellikle uzun süreli ayakta kalmak durumunda kalanların bacaklarında daha belirgin bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

Oluşan bu basınç sonucu damarlarda genişleme, bükümlü hale gelme ve genişleme görülür. Bunun sonucu olarak damarlardan şişer ve dışarıdan görünür hale gelirler. Bunun sonucu olarak kişiler ağrı hissedebilirler. Tedavi edilmeyen ve ilerleyen bacak venöz yetmezlikleri ilerleyen süreçte venöz ülserlere neden olabilmektedir. Bacak ülserinin ortaya çıkma oranı yüzde 1 ile 2 arasındadır. Hastalığın ilerlemesi ve neden olduğu semptomlar yaş ilerledikçe daha da artmakta ve etkili olmaktadır.

Venöz yetmezlik ortalama olarak nüfusun yüzde on ile yirmisi arasında görülen bir hastalıktır. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla daha fazladır.

Hastaların gündelik yaşamları etkileyici ve kimi durumlarda faaliyetlerini kısıtlayıcı bir durum olduğu için hastalık teşhis edilirse ve ameliyat sonrası kişiler rapor alabilmektedirler. Yetmezliğin durumuna göre verilen bu rapor oranı yüzde 20 ile 40 arasında değişmektedir. Eğer bacak ülseri de gelişmişse bu oran daha da artmaktadır.

Kronik Venöz Yetmezlik Nedenleri ve Belirtileri

Bu rahatsızlığın sebeplerinden birisi genetik yatkınlıktır. Ailesinde venöz yetmezlik olan kişilerin bu rahatsızlığa yakalanma oranları daha yüksektir. Bunun dışında uzun süreli olarak ayakta kalarak iş yapmak zorunda kalan kişilerde de ortaya çıkması diğerlerine kıyasla daha olasıdır. Hamilelik de  başka bir etken olarak kabul edilse de çoğunlukla hamilelik sonrası bu rahatsızlığın ortadan kalkması beklenir. Çok nadir durumlarda hamilelik sonrası da bu durum devam edebilir. Aşırı kilolu olmak ve sık sık kabız olmak da hastalığı ortaya çıkartan diğer etkenlerdendir. Özelllikle 50 yaş üstü kişilerde hastalığın ortaya çıkması ihtimali daha yüksektir. 

Venöz yetmezliğin belirtileri çoğunlukla yürümekle ve ortaya çıkmakla kendisini gösteren ağrı ve yorgunluk hissidir. Bunların dışında sıklıkla ödem oluşumu, kramp gibi belirtiler de ortaya çıkmaktadır. Özellikle bacakta hissedilen yorgunluk hissi hasta dinlense bile ortadan kaybolmamakta, sürekli olarak devam etmektedir. Kramplar özellikle geceleri görülmektedir. Başka bir sendrom olan huzursuz bacak sendromunun görülme ihtimali de bu hastalıkta artmaktadır. Kimi durumlarda zaman zaman meydana gelen sebepsiz kaşınma hissi de rahatsızlığın varlığını düşündürücü belirtilerdendir.

Lazer Tedavisi

Kronik Venöz Yetmezlik Tedavisi

Bu hastalığın tedavi edilmesinde dört ayrı tedavi yöntemi mevcuttur. Bunlar:

  • Medikal Tedavi
  • Kompresyon
  • Skleroterapi ve Lazer
  • Cerrahi müdahale

olarak sıralanabilir. 

Medikal tedavide sentetik olarak veya bitkisel maddeler kullanılarak üretilen ilaçlar kullanılmaktadır. Çoğunlukla bu ilaçlar üç aylık süre için kullanılırlar. Eğer iyileşme görülmezse bir üç ay daha kullanılabilir. Bu tedavi yönteminde venöz yetersizlik değil, bu durumun ortaya çıkardığı semptomlar tedavi edilir. Amaç hastanın yaşam kalitesini artırmaktır.

Kompresyon tedavisi toplumda varis çorabı olarak bilinen tedavidir. Her kişiye özel olarak doktor tarafından kararlaştırılmış ve basıncı ayarlanmış varis çorabı giyilerek uygulanır. Cerrahi müdahalenin sakıncalı olabileceği hastalarda sıklıkla kullanılmaktadır. Sabah yataktan kalkmadan önce varis çorabı giyilir ve gün boyunca ayakla kalır. Genişleyen ve uzayan damarları eski haline döndürdüğü gibi neden olduğu belirtileri de ortadan kaldırmaktadır. Oldukça etkili bir tedavi yöntemidir ve venöz yetersizlik tedavisinden sıklıkla kullanılmaktadır.

Lazer tedavisinde bacak damarlarına kateter yardımıyla girilir ve damar duvarına lazer ışınları gönderilerek damarlar tedavi edilir. Cerrahi müdahalede bacaklardaki yetmezlik oluşmuş damarlar önceden tespit edilir ve ameliyat yöntemiyle bu damarlar kesilerek birbirine bağlanır. Bu sayede hasarlı olan damarlar tedavi edilmektedir.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu