Vertebral Arter Neden Olduğu Hastalıklar ve Tedavi Yolları
Vertebral arter ve Internal Karotis arter aynı yönde ilerleyen farklı damar yapılarıdır. Beyni besleyen ve temiz kan ile hayatımızı devam ettirmeyi sağlayan önemli ağlar arasında yer alırlar.
Vertebral arter nedir? Vertebral arter, hayati öneme sahip olan beyin damarlarıdır. Bu arterler beyni doğrudan besleyen dört damardan ikisidir.
Vertebral Arter
Vücudun her yerine ulaşan arterler sayesinde oksijen içeren temiz kanın ulaşımı sağlanır. Beyni besleyen ana damarlar ise dört tanedir. Bunların ikisi şahdamarımızdan ayrılarak beyne kadar çıkan Internal Karotis Arter olarak bilinir. Diğer ikisi ise arka kısımda yer alır. Omurganın sağ ve sol uzantısından seyreden iki damarın Vertebral Arter olarak adlandırıldığını söylemeliyiz.
Kafatasına kadar ulaşan iki damarın belirli bir noktada birleştiğini söyleyebiliriz. Beynimizin sağlıklı bir biçimde hücre yenilenmesini sürdürmesi, duyuların devamlılığı ve bilincin açık kalması için baziler arter üzerinden devamlı beslenmesi gerekir. Baziler Arter ise omurganın iki tarafından kafatasına kadar uzanan Vertebral Arter kollarının birleşimiyle oluşur. Beynin önemli noktalarını besleyen bu damar yapısının bilhassa görme duyusu üzerinde bariz bir etkisi vardır.
Yine insanın beynini etkin biçimde kullanabilmesi için kafamızın arka kısmında kalan bölüm ve beyincik denilen uç kısmın ne denli önemli olduğunu biliyoruz. Bu bölümlerin Vertebral Arter üzerinden beslenmesi sebebiyle daralma veya tıkanmaların hayati risk oluşturabileceği aşikâr. Beyin anatomisi gereği tüm bölümlerin ayrı işlevleri bulunmaktadır. Fakat bu arterler üzerinde oluşabilecek ufak bir tıkanmanın bile felç, inme veya ölüm gibi ağır sonuçlar doğurabileceğini unutmamak gerekir.
Vertebral Artere Bağlı Hastalıklar
Vertebral arter daralması olarak bilinen ve ana damarlarda oluşan tıkanıklıkların önlenmesi elzemdir. Burada genel algı sol damarda tıkanmaların daha sık görüldüğü yönündedir. Oysa bilateral yani çift taraflı tıkanıklıklar yaşanır. Sadece halk arasında Vertebral Artel rahatsızlıklarının belirtileri açısından kulaktan doğma bilgiler yayılır.
Çoğunlukla Vertebral artere bağlı hastalıklardan ziyade tüm damarları kapsayan genel bir sendromu görme şansı yakalayabiliriz. Çünkü vertebral arter renkli doppler us çekildiğinde Internal karotis üzerinde de benzer tıkanmaların oluşmaya başlandığı mutlaka görülebilir. Şiddetinin farklı olabilmesi veya Vertebral Arterden kaynaklanan tıkanmalarla baziler artere kadar uzanan bir daralmanın oluşması daha ciddi sonuçlara sebep olabilir.
Sol Vertebral arterde hipoplazik görüldüğünde kesinlikle MR sonuçları göz önünde bulundurulur. Ancak daha net bir sonuca erişmek için renkli doppler us görüntüleme sistemine başvurulması şarttır. Hipoplazi tanısı konulmadan evvel doktorunuzun vertebral arter renkli doppler us testinin haricinde farklı tetkikler isteyebileceğini hatırlatalım.
Çünkü olası bir Vertebral arter debisi yetmezliği görülebilir. Bunu anlamanın en bariz yolu ise Karotis doppler us testinin renkli olarak çekildikten sonra sonuçlarını gözlemlemekten geçtiğini vurgulamak gerekiyor.
Toplam Vertebral Arter debisi (ml/dk) | |
50-150 | Riskli |
150-200 | Kontrollü |
200-240 | Normal |
240 ve üzeri | Yüksek |
Vertebral arter debisi 200 ml/dk seviyesinden düşük olan hastalarda yetmezlik olduğu teşhisi konulur ve tedavisi buna göre başlar. Ancak 180 ml/dk gibi sonuçların çok ciddi bir problem olarak düşünülmediğini söylemeliyiz. Internal karotis dahil olmak üzere yapılan renkli doppler us testiyle sağ ve sol vertebral arter için debi miktarı birbirinden farklı olabilir. Baz alınan nokta ise toplam debisi olacaktır.
Vertebral Arter Tedavi Yöntemleri
Vertebral arter tedavisi yapılabilmesi için bu önemli damar yolunun üzerinde ne gibi bir sorun olduğu bulunmalıdır. Daralma, yetmezlik, tıkanıklık gibi sorunların hangi seviyede olduklarının renkli doppler test ile ortaya çıkarılması şarttır. Bu durumda genel tedavinin seyri stent üzerine kuruludur.
Stent daralan veya tıkanıklık oluşabilecek bölgeye uygulanarak damarın yolunu genişletir. Böylelikle Vertebral arter, Internal Karotis arter ve Bazileri arter üzerinde oluşabilecek tüm daralmalar ve tıkanmalar önlenebilmiş olur.
Tabi ki doktorunuzun stent gibi bir operasyona gerek duymadan ilaç tedavisi önerdiği durumlar yaşanabilir. Vakalar arasında kişinin genel sağlığı, damar yapısı ve diğer hastalıkları önemli kıstaslardır. Hatta kişilerin sigara kullanma alışkanlığı bile operasyonun ve doğal olarak tedavisi için uygulanacak seyri değiştirebilir. Bazı hastaların ailesinde hastalığın öyküsü bulunabilir. Veya farkında olmasa da uzun yıllardır genetik bir damar rahatsızlığıyla karşı karşıya kalabilir. Bu gibi durumlarda da medikal tedaviden ziyade çözüm yoluna gidilmesi önemlidir. Vertebral arter üzerinde oluşabilecek hipoplazi ne kadar erken teşhis edilirse o kadar başarılı bir tedavi süreci geçirilir.