Yapay Damar Kullanım Ömrü, Özellikleri ve Ameliyat Yöntemi

Günümüzde kronik hastalıkların önlenmesi amacı ile yapay damar tedavisi oluşturulmuştur. Bypass damar olarak da adlandırılan bu damarlar ile kalp ve böbrek gibi organlardaki hastalıkların tedavisi hedeflenir.

Yapay Damar

Günümüzde tıp tarafından hastalıklara çözüm olması amacı ile çeşitli yapay organ ve damar üretimleri üzerinde çalışılmaktadır. Hastanelerde uygulamaya geçmiş olan Bypass damar ameliyatı ile hastaların kalp damarlarındaki sorunların giderilmesi mümkün hale getirilmiştir. Yapay damar tedavisi, kronik rahatsızlıkların giderilmesi ve hayati organların korunması amacı ile geliştirilmiş bir tedavidir. Tıpta kroner arter olarak adlandırılan damarlar, kişinin kalbini beleyen atar damarlar olarak bilinir. Bu damarlarda oluşan herhangi bir tıkanıklık ve daralma sebebi ile kişinin kalbine yeterli oranda kan iletilemeyebilir. Bu durum da ciddi sonuçlar doğurur.

Belirli şikayetler ile doktora başvuran hastaların anjiyografi değerlendirilmeleri yapıldıktan sonra doktorun kararı ile birlikte bypass ameliyatı yapılır. Bu ameliyat esnasında hastaya, bypass damarı yerleştirilir ve bu damarın kalbi beslemesi sağlanır. Dolayısı ile yapay bir damar ile, vücudumuzda bulunan atar damarın gerçekleştiremediği görevin gerçekleştirilmesi sağlanmış olur.

Bypass tıpta köprü anlamında kullanılmaktadır. Bypass damarı, vücudun herhangi bir bölgesindeki sorun için kullanılabilir. Günümüzde bu ameliyat en çok kalbin korunması için yapıldığından dolayı bypass ameliyatı direkt olarak kalp ameliyatı olarak algılanır fakat bu algı yanlıştır. Bypass damarı ile kişinin tıkanmış damarı arasında bir köprü kurulur ve damarın işlevini yerine getirmesi sağlanır.

Ameliyat Süresi

Bypass ameliyatı oldukça zorlu bir ameliyat olarak bilinmektedir. Ameliyat, kişinin hayati organlarından birini hedef aldığından dolayı diğer ameliyatlara nazaran daha uzun sürmektedir ve daha ciddi bir riske sahiptir. Ortalama düzeyde bir bypass ameliyatının yaklaşık olarak 2 saat ile 4 saat arasında sürdüğü bilinmektedir. Fakat, hastanın durumuna bağlı olarak bu süre değişiklik gösterebilmektedir. Ameliyat sırasında yaşanan komplikasyonlar sebebi ile ameliyatın daha uzun sürmesi de mümkündür.

Ameliyat Aşamaları

Hasta, şikayet ile doktora başvurduktan sonra gerekli kan testleri yapılır ve daha sonrasında anjiyografiye başvurulur. Anjiyografi sonucunda doktor, stent veya ilaç tedavisine başvurmayı tercih edebilir. Fakat doktor, bypass ameliyatını uygun gördüğü takdirde hastanın ameliyata hazırlanması gerekir. Doktor, ameliyat kararını tek başına alma yetkisine sahip değildir. Bypass gibi ciddi ameliyatlarda hastanın diğer kan değerlerinin de bir uzman ve hastane heyeti tarafından incelenmesi gerekir.

Bypass ameliyatı hastanın vücudunda kalp haricinde başka bir bölgeye yapılacak ise yine aynı şekilde gerekli testler yapılır ve ameliyat kararı heyet tarafından verildikten sonra hasta ameliyata hazırlanır.

Ülkemizde yapılan ilk yapay damar ameliyatı 2015 senesinde gerçekleştirilmiştir.

Hasta ameliyata alındıktan sonra gerekli dozda narkozun etkisi ile bayıltılır. Daha sonrasında ameliyatın gerçekleşeceği bölgede bir kesik açılır ve şayet ameliyat kalp bölgesinde yapılıyor ise bu aşamada kalp kısa bir süreliğine durdurulur. Kalbin durdurulduğu süre boyunca vücudun tüm dolaşım aktiviteleri bir kalp-akciğer cihazı sayesinde gerçekleştirilir. Böylece hasta solunumuna ve dolaşım aktivitelerine devam edebilir. Daha sonrasında yapay damar gerekli bölgeye yerleştirilir ve ameliyat bölgesi kuvvetli teller ile birleştirilerek kapatılır. Bu işlemin sonucunda hastanın uzunca bir süre istirahat etmesi ve özel bir diyet uygulaması gerekmektedir. Yapay damar ameliyatları son derece zor ameliyatlar olduğundan dolayı hastaların kısa bir süre içerisinde toplanmaları olağan değildir.

Yapay Damar

 

Bir takım riskli hastalarda şayet ameliyat kalp bölgesine yapılmayacak ise; kapalı ameliyat yöntemine de başvurulabilmektedir.

Ameliyatın Riskleri

Ameliyat esnasında oluşabilecek pek çok risk mevcuttur. Günümüzde ilerleyen tıp ile birlikte bu riskler en aza indirgenmiş olsa da bu ameliyatların zorlu ameliyatlar oldukları unutulmamalıdır. Günümüzde yapılan yapay damar ameliyatlarının %6’lık bir kısmı başarısız olarak kayıtlara geçmiştir. Ameliyatın bazı riskleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Hafıza kaybı,
  • Böbrek yetmezliği,
  • Kalp durması,
  • Akciğer sorunlarının ortaya çıkması,
  • Hastanın vücudunda kalıcı bir ağrı oluşumu,
  • Hastanın hareket sisteminde zorlukların ortaya çıkması,
  • Ölüm

 Damar Ömrü

Hasta kendine iyi baktığı ve sağlıklı beslendiği takdirde yapay damarların ömrü yaklaşık olarak 30 yıla kadar ulaşabilmektedir. Damarların ömrü hastanın yaşam tarzına göre de değişiklik gösterecektir. Hastanın iyi beslenmesi ve sağlığına dikkat etmesi büyük önem taşımaktadır. Yapay damar ameliyatlarından sonra hastalarının sadece damarların ömrü için değil, aynı zamanda kendi sağlıklarının da kötüye gitmemesi için oldukça dikkatli olmaları gerekmektedir. Aynı zamanda sürekli olarak doktor kontrollerine de gidilmesi gerekir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu