Yüzde Damar Çatlamasının Nedenleri ve Tedavisi

Yüzde bulunan damarlarda meydana gelen çatlamalar nedir, neden meydana gelir, çözüm yolları nelerdir, nasıl tedavi edilir sorularına yanıt veren makale.

Yüzde damar çatlaması

Yüzdeki kılcal damarlarda meydana gelen çatlama neticesi oluşan kırmızı bölgelerle kendisini gösteren bir durumdur. Tıbbi açıdan bir hastalık olarak tanımlanmamakla birlikte yüzde estetik açıdan iyi olmayan bir görüntü oluşturdukları için deneyimleyenlerde büyük bir rahatsızlığa neden olmaktadır. Oluşturduğu rahatsızlık hissi tamamen psikolojiktir, kılcal damarlardaki çatlamalar herhangi bir ağrıya, acıya veya sızıya neden olmazlar. Yüzde meydana gelen kılcal damar çatlamaları çoğunlukla burun kenarlarında, çenede ve yanaklarda görülmektedir.

Yüzde görünür hale gelmiş kılcal damarların görünümü

Kimi zaman varislerle karıştırılan bu durum eğer fiziksel acıya sebebiyet veriyorsa varis olabilir, eğer sadece estetik açıdan rahatsızlık oluşturuyorsa varis olarak düşünülmez ama kimi durumlarda varis başlangıcı olabilir. Oldukça nadir görülen bir durum olmakla birlikte bu açıdan uzman bir kalp damar doktoruna muayene olmakta fayda vardır.

Aşırı güneş ışığı altında kalmak, genetik ve diğer faktörler yüzdeki damarlarının yapısının bozulmasına, damarlardaki kanın fazlalaşarak damara bakı yapıp daha görünür olmasına neden olur. Bu durumda çatlamaya neden olur ve kırmızı renkli örümcek ağı görünümünün oluşmasını sağlar.

Yüzdeki damar çatlamasının nedenleri

Kılcal damar çatlamasına neden olan herhangi bir hastalık bulunmamaktadır. Çoğunlukla bunun genetik faktörler olarak kabul edilir. Aile geçmişinde bu sorunu yaşayanlar var ise ailenin başka üyelerinde de bu durumun görülmesi oldukça olasıdır. Bu durumun dışında bazı çevresel ve kişinin kendi durumundan kaynaklı etkenler de çatlamaya neden olabilmektedir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

  • Sigara
  • Genetik yatkınlık
  • Obezite
  • İnce bir cilde sahip olmak
  • Aşırı sıcak
  • Kortizonlu kremler kullanmak
  • Güneş altında uzun süre kalma
  • Aşırı alkol kullanımı
  • Doğum kontrol haplarının kullanılması

Bu risk faktörlerinin neden olduğu damar çatlamalarından korunmak için sigara ve alkol kullanımını bırakmak, uzun süreli güneş altında kalmamak, hamam ve sauna gibi aşırı sıcak ortamlarda uzun süre bulunmamak, spor ve egzersiz yapmak oldukça faydalı olacaktır.

Aynı zamanda hamilelik de kadınlarda mevcut olan damar çatlamalarının büyümesine ve genişlemesine neden olan bir faktördür ama tedaviye ihtiyaç duymaz. Hamilelik sonrası damarlardaki çatlamalar tekrar hafifleyecektir.

Yüzde damar çatlaması tedavileri

Damar çatlamalarını tedavi etmeden kendi kendisine gider diye beklemek oldukça yanlıştır çünkü kılcal damar çatlamaları tedavi edilmezlerse kendi kendisine iyileşen rahatsızlıklardan değildir. Bu nedenle kişide rahatsızlık oluşturuyorsa gider diye beklemeden mutlaka tedavi edilmelidir.

Yüzdeki damar çatlamalarına uygulanan en başarılı tedavi yöntemlerinden birisi lazerle tedavidir. Tedavinin başarılı olma oranının oldukça yüksek olduğu lazer tedavisi yirmi yıldır kullanılan, yan etkileri olmayan başarılı bir tedavi yoludur. Lazer tedavi sonrası uygulama yapılan kılcal damarlardaki çatlama ortadan kaybolduğu gibi aynı damarlarda tek çatlama meydana gelme olasılığı da sıfırdır. Fakat yakın bölgelerdeki diğer kılcal damarlarda başka çatlamalar görülebilir. 

Lazer tedavisi her cinsiyetten ve yaş grubundan kişiye uygulanabilir. Herhangi bir risk unsuru içermemektedir. Lazer tedavi sadece hamilelere, kalp pili kullananlara ve epilepsi hastalarına uygulanmamaktadır. Kişideki damar çatlamasının durumuna göre lazer tedavisi bir ile dört seans arasında birer aylık aralıklarla uygulanmaktadır. Lazer uygulama herhangi bir yan etkiye neden olmayan, damar çatlaması nasıl gider sorusuna verilebilecek en uygun yanıttır.

Lazer tedavi öncesi ve sonrası görünüm

Lazer tedavi dışında bir takım bitkisel tedavi yöntemleri de dile getirilse de bilimsel olarak ispatlanmış herhangi bir bitkisel tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Kullanılacak bitkisel kremler veya bitkiler damar çatlamasını iyileştirmek yerine kimi durumlarda daha da kötüleşmesine neden olabileceği için bitkisel tedaviyi doktorunuza danışmadan kullanmamak en doğrusudur.

Bezelye, karpuz, lahana, kavun, yeşil fasulye, ıspanak gibi gıdalarda bulunan bioflavonoid etken maddesi kılcal damarlar üzerinde olumlu etkiye sahiptir.

Bunun yanında kılcal damarların geçişgenliğini artırıcı etkisi bilinen P vitamini olarak da adlandırılan bioflavonoid içeren besinler ağırlıklı bir beslenme düzeni oluşturmak kılcal damarlar üzerinde çatlamanın etkisini azaltıcı sonuçlar verebilmektedir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu