Boyunda Damar Sertleşmesi Neden Olur ve Tedavisi Nasıldır?

Boyunda damar sertliği, beyni besleyen atardamarlarda meydana gelen bir problem olduğundan dolayı erken teşhis ve tedavi sağlanmaz ise bireyin yaşamını tehdit edecek bir hal alır.

Boyunda Damar Sertliği ve Belirtileri

İnsan yaşantısını zorlaştıran hastalıkların büyük çoğunluğunun damarlarda meydana gelen problemlerden ötürü ortaya çıktığı ispatlanmış bir gerçektir. Bu hastalıklardan bir tanesi de boyunda damar sertliğidir.

Tıbbi ise ateroskleroz olan damar sertliği atardamarlar üzerinde etkin olan bir hastalık olduğundan bu ismi almıştır.

Damar sertliği; iç, orta ve dış olmak üzere üç katmanlı bir yapıya sahip olan ve bulundukları bölgeye göre daralma yahut genişleme pozisyonu alabilme yeteneğine sahip olan atardamarların, çeşitli nedenlerden ötürü esnek yapılarını kaybetmesi ve hareket kabiliyetlerinin daralması olarak ifade edilebilir.

Damar sertliği vücudun hemen her bölgesinde ortaya çıkabileceği gibi genellikle; bacak bölgesinde, boyunda ve kalpte görülür. 

Boyunda görülen damar sertliği ile vücudun diğer bölgelerinde görülen damar sertlikleri arasında olağan dışı farklılıklar olmadığını belirtmek gerekir.

 Boyunda damar sertliği belirtileri hakkında kesin ifadelerle konuşmak mümkün değildir. Bunun en büyük nedeni ise; hastalığın, bireyin yaşantısını tehlike edecek düzeylere ulaşana kadar deyim yerindeyse sessizce ilerlemesi ve belirli bir boyuta ulaştıktan sonra ortaya çıkmasıdır.

 

 

Bu noktada boyunda görülen damar sertliği ile bacak bölgesinde görülen problemlerin ayrıldığını belirtmek gerekir. Hastalık bacak bölgesinde görülüyorsa, bacaklarda ağrı ya da morarma gibi semptomlar ortaya çıkarken, boyun bölgesinde görülen damar sertliğinde atardamarın büyük bir kısmında problem meydana gelmediği takdirde semptom görülmez.

 

Elbette bu durum hastalığın hiçbir semptom göstermediği anlamına gelmez. Boyun bölgesindeki damarlar beyni beslediğinden dolayı hastalığın semptomları genel olarak şu şekilde ortaya çıkar;

  • Zaman zaman görme, işitme ve konuşma bozuklukları.
  • Aşırı iştahsızlık ya da aşırı susama hissi.
  • Denge kaybı.
  • Baş ağrısı.

Burada öne çıkacak semptomu belirleyen faktör; beynin hangi bölgesinin hastalıktan etkilendiğidir. 

Boyunda Damar Sertliği Nedenleri

Atardamarların esnek yapısını kaybetmesine neden olacak her bir faktör hastalığın doğrudan ya da dolaylı olarak nedeni kabul edilebilir. 

Bu bağlamda bakıldığında hastalığın nedenlerini şu şekilde listelemek ve detaylandırmak mümkün olacaktır:

  1. Kolesterol: Kolesterol, vücuttaki hemen her dokuda  bulunan ve yapısal olarak yağ moleküllerine benzeyen bir maddedir. Kandaki kolesterol miktarının olağan seyrinin üzerine çıkması durumu ise kolesterol hastalığı olarak tanımlanır. Olağan seviyelerdeki kolesterol vücut gelişimi ve direnci üzerinde olumlu etkiye sahipken, kolesterol miktarı kanda aşırı miktarda yükseldiği takdirde damar sertliğinin en büyük nedenleri arasında yer alır.
  2. Hipertansiyon: Atardamarların esnek yapısının deformasyona uğramasının en önemli nedenlerinden bir diğeri de hipertansiyondur. Damarlar içerisindeki yüksek kan basıncı olarak ifade edilebilen hipertansiyon, yaptığı etki ile atardamarların esnek yapısı üzerinde çoğunlukla geri dönülemez durumlara sebep olur. Bu durumlardan bir tanesi de; tahmin edilebileceği gibi damar sertliğidir.

Belirtilen iki temel faktöre ek olarak; hareketsiz bir yaşam tarzı, doymamış yağ molekülleri yönünden zengin besinlerin tüketilmesi, bireyin yaşının ilerlemesine bağlı olarak doku onarımının azalması, alkol ve sigara kullanımı da hastalığın ortaya çıkışına zemin hazırlayabilir.

Boyunda Damar Sertliği Tedavisi

Hastalığın tedavisi noktasında bireyin karşısına çıkabilmesi muhtemel engellerden ilki; hastalığın teşhisinin zor olmasıdır. Bunun nedeni ise; bir önceki paragraflarda belirtildiği gibi hastalığın belirli bir büyüklüğe erişene kadar semptomlarını gizlemesidir.

Hastalığın tedavisinde temel nokta; damar sertliğinin ilerlemesinin engellenmesi olarak ifade edilebilir. Diğer bir ifadeyle; hastalığın oluşumuna zemin hazırlayan etmenlerin tespit edilmesi ve bu etmenlerin ortadan kaldırılması boyunda damar sertliği tedavisinde temel esastır.

Bu bağlamda alınabilecek önlemler şu şekilde sıralanabilir:

  1. Hasta hareketsiz bir yaşama sahipse düzenli periyotlarla egzersiz yapmaya teşvik edilmesi ve beslenme noktasında doğal gıdaları tercih etmesinin sağlanması.
  2. Kan sulandırıcı ve pıhtı oluşumunu engelleyici ilaç kullanımı.
  3. Hastada alkol ve sigara tüketimi varsa vakit kaybetmeden her iki maddenin de tüketilmesinin önlenmesi.
  4. Tansiyon düşürücü ilaçların kullanımı.(Bireyin fizyolojik yapısına göre bu ilaçlar farklılık gösterebilir.)

Tüm bu engelleyici önlemlere ek olarak; hastalık atardamarın neredeyse tümüne yayılmış ve kan akışının devamını engelleyecek duruma gelmiş ise cerrahi müdahale ihtimali üzerinde durulur. 

Yapılması planlanan bu cerrahi müdahalenin temelinde kan akışını engelleyen maddenin seyreltilmesi ve böylelikle kan akışının devamının sağlanması vardır.

 



Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu