Şah Damarı Ağrısı Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Şah damarı ağrısı damar içerisinde oluşabilecek sertleşme, tıkanma ve pıhtılaşma gibi durumlardan dolayı oluşabilecek durumlardan olduğu gibi felç gibi hastalıklara neden olabilir.
Şah Damarı ve Şah Damarında Ağrı
Şah damarı, boyunun sağ ve sol kısımlarında bulunan iki atardamara verilen isimdir. Şah damarı beyni besleyen önemli damarlar olduğundan dolayı burada meydana gelecek tıkanma, sertlik ve kanama gibi durumlarda şah damarı ağrısı görülmektedir. Karotis olarak da bilinen şah damarları iç ve dış olmak üzere ikiye ayrılır. İç kısımda olanlar pek fark edilmezken dış kısımda olan bu damarlar zaman zaman şişkin durarak dışarıdan fark edilebilir. Beyinden gelen kanı kalbe götürme görevi olan bu damarlarda oluşacak her türlü sorun beyini doğrudan etkilemektedir.
Genellikle 40’lı yaşlardan sonra görülmeye başlanan şah damarı ağrısı, başın şakak bölgelerinde ve boyun kısmında damarın atması ve sızı yapması ile kendini belli etmektedir.
Karotis damarlardaki ağrı ilk zamanlar hafif bir sızı iken ilerleyen zamanlarda artış göstererek kişileri rahatsız edebilir. Bu damarda meydana gelen ağrının temel nedeni damar sertleşmesi olurken damara baskı yapmak ya da darbe almak da ağrıya neden olabilmektedir. Erkeklerde şah damarı ağrısı kadınlara göre daha sık yaşanmaktadır.
Şah Damarı Ağrısı Nedenleri
Şah damarları beyin ve kalp arasında köprü görevi görerek beynin oksijen açısından beslenmesini sağlayan en önemli damardır. Bu damarlarda zaman zaman oluşan ağrılar damarlardaki sorunu gösteriyor olsa da diğer organların yetersiz çalışmasına bağlı olarak da görülebilmektedir.
Karotis ağrısı önemli hastalıkların habercisi olabilirken bazı hastalıkların da devamı şeklinde meydana gelebilir. Bu damarda oluşan ağrının nedenleri ise şunlardır:
- Karotis içerisinde meydana gelen plak oluşumu
- Sigara ve tütün ürünlerini tüketmek
- Hareketsiz yaşam
- Hipertansiyon
- Kolesterol
- Şeker hastalığı
- Aşırı kilo
- Düzensiz yaşamak
- Kalp hastalıkları
- Hayvansal gıdaların ve yağların aşırı derecede tüketilmesi
- Homosistin yüksekliği
- Genetik yatkınlık
- İlerleyen yaş
- Glomus tümörü
- Fibromusküler displazi
- Şah damarı anevrizması
- Boyunda oluşan kistler
- Damar sertleşmesi
- Damar tıkanıklığı
- Bu damara hasar alınması
Şah damarında meydana gelen ağrılar bu damarda oluşan sertleşme nedeniyle görülebilir. Damarda biriken plaklar zaman içerisinde damarın daha sert bir hal almasını ve beyne giden kanın akışını yavaşlatması nedeniyle ağrı yapmaktadır.
Karotisteki sertleşme bir süre sonra ilerleme göstererek tıkanıklığa neden olur. Tıkanıklığın %50 olması halinde beyne pıhtı atımı meydana gelir. Bu durumda ise karotis tıkanıklığı ve felç gibi durumlar görülebilir.
Şah damarı ağrısı ve bu damarın tıkanıklığının belirtileri şu şekilde görülmektedir:
- Şakaklara aniden giren şiddetli ağrı
- Şiddetli baş dönmesi
- Sağ ya da sol damarda oluşacak ağrı nedeniyle yüzde uyuşma ve felç durumu
- Şah damarının geçtiği kol, bacak ve yüzde uyuşma
- Hangi taraftaki şah damarı ağrıyorsa bu bölgede meydana gelen kuvvet kaybı
- Görme problemleri
- Bilinç kaybı
- Konuşma problemleri
Şah damarındaki ağrılar uyarıcı durumdadır. 24 saat içerisinde geçmesi halinde bir damar sorunu olduğuna işaret edebilir ve mutlaka doktora başvurulması gerekir. Geçmeyen şah damarı ağrıları ise hemen müdahale edilmesi gereken bir durumun göstergesidir.
Şah Damarı Ağrısı Tedavisi
Karotis ağrısı felç gibi hastalıkların belirtisi olabileceği için kişilerin bu ağrıyı önlemek adına öncelikle bir doktora görünmeleri gerekir. Karotiste meydana gelecek ağrılarda evde alınabilecek önlemler şunlardır:
- Sigara ve alkol tüketimi azaltılmalı ve bu ürünlere ek olarak tütün mamullerinden uzak durulmalıdır.
- Hareketsiz bir yaşam tarzı olan kişilerin mutlaka egzersize başlaması ve bunu düzenli bir hale getirmesi gerekir.
- Tansiyon ve kolesterol gibi rahatsızlıkları olan kişilerin sürekli değişen değerlerini kontrol ederek kontrol altına alması gerekir.
- Sağlıklı beslenme programlarına uyulması da şah damarındaki ağrıyı azaltacak etmenlerdendir.
Şah damarı ağrısı nedeniyle doktora başvurulması halinde kişilere damar sertliği ya da damar tıkanıklığı teşhisi konulmuşsa cerrahi müdahale istemeyen durumlarda kanın pıhtılaşmasını azaltmak ve kanın geçişini kolaylaştırmak adına kan sulandırıcılar ve kolesterol düşürücüler kullanılabilir. Doktor kontrolünde kullanılacak ilaçlara ek olarak yüksek tansiyonu önlemek adına da ilaçlar ve evde uygulanabilecek tedavi yöntemleri tercih edilebilir.
Karotis ağrısı damarda oluşan tıkanıklıktan dolayı meydana gelmişse ve tıkanıklık ilaç tedavisi ile önlenemeyecek durumdaysa ameliyatla müdahale edilebilir. Karotis endarterektomisi, şah damarı anjioplastisi, karotis stentlenmesi ve şah damarı tıkanıklığı bypassı gibi cerrahi yöntemlerde oluşan ağrının tamamen geçmesine yardımcı olacaktır.