Varikosel Hastalığının Sertleşmeye Olan Etkisi
Varikosel hastalığının nedenleri, bu hastalığın meydana getirdiği belirtiler, sertleşmeye olan etkilerinin neler olduğu, hastalığın ameliyatının sonrası, dikkate alınması gerekenler hakkında makale.
Varikoselin Nedenleri ve Etkileri
Testislerde meydana gelen varikosel hastalığı toplumda yaygın görülen bir durumdur. Hastalığın neden kaynaklandığı konusunda tıbbi açıdan kesinleşmiş herhangi bir kesin neden bulunmamaktadır. Varikosel sorununun erkeklerde meydana getirdiği en önemli problem ise kısırlık sorunudur.
Hastalığa neden olan etkenler tam olarak bilinemese de bazı durumların bu rahatsızlığın görülme ihtimalini artırdığı kabul edilmiştir. Bu tür etkenlerden uzak kalmaya çalışmak hastalığı engellemede bir dereceye kadar etkili olabilmektedir.
- Varikosel diğer bir damar hastalığı olan varis gibi bir meslek hastalığı şeklinde tarif edilebilir. Uzun süreli ayakta kalarak iş yapmak zorunda kalan polisler, öğretmenler gibi meslek gruplarında daha çok görüldüğü için bu şekilde adlandırılır.
- Vücut geliştirme, ağırlık kaldırma gibi sporlarla uğraşanlarda karın içi basınçta artış olduğu içim varikosel görülebilir.
Erkek kısırlığının en önemli sebepleri arasında bulunan varikosel hastalığına sahip her erkekte kısırlık bulunmayacağı gibi, her kısırlık problemi yaşayan erkekte de varikosel olduğunu söylemek mümkün olmasa da çoğunlukla en büyük etkisi kısırlığa yol açmasıdır. Bunun dışında varikoselin neden olduğu durumlar:
- Testislerde şişlik
- Testislerde kabartı
- Testislerde ağrı
olarak sıralanabilir. Çok nadir durumlarda da testislerde küçülmeye sebep olabilen bir rahatsızlıktır.
Günümüzde varikosel hastalığının tedavisi ameliyat yöntemi ile rahatlıkla gerçekleştirilebilmektedir. Fakat her cerrahi müdahale gibi bu ameliyatlarında bazı komplikasyonları bulunmaktadır. Bunları engellemek için ameliyat olan hastaların müdahale sonrası dikkat etmesi gereken hususları şöyle sıralayabiliriz:
- Bir haftalık istirahat
- En az iki hafta cinsel ilişkiden uzak durmak
- En az altı hafta spor yapmamak
- Otururken testisleri sıkıştırmamak
- Uzun süre oturulacaksa zaman zaman ayağa kalkmak
- Uzun süre ayakta kalmamak
Bu gibi ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken konulara özen gösterildiği takdirde ameliyat sonrası komplikasyonların görülme ihtimali daha da düşeceği gibi iyileşme süreci de daha hızlı ve sorunsuz bir şekilde atlatılabilir.
Varikoselin Sertleşmeye Olan Etkisi
Bu rahatsızlığın yukarıda belirttiğimiz etkilerinin yanında daha uzun vadede sebep olduğu diğer bazı sağlık problemleri de görülebilmektedir. Uzun süreli devam eden varikoselin testisler üzerinde olumsuz etkileri olarak görülen bu rahatsızlıklar testislerin işleyişinde bozukluğa neden olan varikosel sebebiyle ortaya çıkar. Varikoselin meydana geldiği testisler erkek cinsel sağlığı açısından oldukça önemli bir konumdadır. Temel olarak iki görevi olan testislerin görevleri şunlardır:
- Hormon üretmek
- Sperm üretmek
Uzun süreli devam eden varikosel sorunu zamanla testislerde küçülmeye neden olduğu için testislerin üretmiş olduğu sperm ve testosteron hormonunda azalmaya sebebiyet verebilir. Testosteron hormonunda meydana gelen azalmada sertleşme sorunlarına yol açabilir. Bu durum aynı zamanda cinsel ilişki isteğinde azlık ile birlikte de görülebilir.
Bu açıdan bakıldığı zaman varikosel hastalığının doğrudan erkekte sertleşme sorununa sebep olduğunu söylemek mümkün değildir. Fakat uzun süre tedavi edilmeyen ve ilerleyen hastalık durumlarında testislerde küçülmeyle birlikte görülen hormon üretimindeki azalma neticesi erkeklerde cinsel isteksizlik ve sertleşme problemi yaşanabilmektedir.
Varikosel kısırlık açısından değerlendirildikten sonra ameliyat edilmeye gerek duyulmasa da tedavi edilmeyen hastalığın ilerleyen süreçte hormon üretiminde bozulmaya neden olarak sertleşme problemine yol açabileceği göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur.
Varikoselden kaynaklanan kan akışının bozulması ve kanın testislerde birikmesinden dolayı meydana gelen testisteki sıcaklık artışı bunun en büyük sebebidir. Normal vücut ısısından daha düşük olan testislerdeki sıcaklık bu hastalık sonucu artmaya başladığında testislerin işleyişinde bozukluk meydana gelmeye başlar. Üretilen hormon miktarının ve kalitesinin düşmesine yol açan hücresel boyuttaki bu bozulma neticesinde penisin işleyişinde bir bozukluk meydana gelmese de testosteron üretiminde aksaklık oluşmaya başlar.
Meydana gelen hücre düzeyindeki bu bozulma neticesi azalan hormon üretimi nedeniyle meydana gelen sertleşme probleminin düzeltilmesi varikoselin ilerlemiş boyutlarda cerrahi tedaviye yanıt verme olasılığının düşük olması nedeniyle daha zor olmaktadır. Ameliyatla birlikte diğer hormon takviyesi durumundaki ek tedavi yaklaşımlarıyla sertleşme problemi giderilmeye çalışılmaktadır.