Boyun Damar Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi

Boyundaki damarların ağrıma nedenlerinin neler olduğu, altta yatan nedenlerin sebepleri ve ağrının tedavi edilmesine yönelik yaklaşımlar üzerine makale

Boyun damarlarında ağrı

Vücudun en hassas bölümlerinden birisi olan boyunda meydana gelen damar ağrıları büyük rahatsızlığa neden olabilir ve bir takım ciddi rahatsızlıklarında belirtisi olarak görülebilir. Bu bölgede meydana gelen ağrılar kişiler tarafından “Boynum sertleşti”, “Damar damar üstüne bindi” veya “Boynum atıyor” gibi çeşitli şekillerdeki yakınmalarla ifade edilebilmektedir. 

Vücudun en hassas bölümlerinden birisi olan boyunda meydana gelen damar ağrıları büyük rahatsızlığa neden olabilir ve bir takım ciddi rahatsızlıklarında belirtisi olarak görülebilir.

Boyundaki damar ağrılarının deneyimlenmesi erkeklerde kadınlara oranla daha sık ve fazla görülmekte, ilerleyen yaşla birlikte oluşma ihtimali de artmaktadır. Özellikle sigara içen erkekler açısından bu rahtsızlığa yakalanma riski oldukça fazladır.

Boyun ağrısı 

En hareketli vücut bölümlerinden olan boyun baş kısmından bedene inen ana damarlara ve şah damarı olarak adlandırılan karotis damarına ev sahipliği yaptığı için damar kaynaklı rahatsızlıklara oldukça açıktır. Bu damar vücuttaki en büyük atar damardır ve kalpten pompalanan temiz kanı vücuda dağıtmakla görevlidir. Boyundaki damar ağrısı çoğunlukla bu damardan meydana gelir. Bu açıdan sol boyun damar ağrısı sağ boyun damarında ağrıya nazaran daha sık görülmektedir. Aynı zamanda hareketli bir vücut parçası olduğu için de çeşitli travma türlerinden kaynaklı ağrılara da hedef olabilmektedir.

Boyun damarlarında ağrı neden olur

Yukarıda belirttiğimiz nedenlerden ötürü boyundaki damar ağrıları birçok nedenden kaynaklanabilmektedir. Altta yatan bir hastalığın habercisi olabileceği gibi, kimi yanlış hayat tarzı davranışlarından da kaynaklanabilir.

Genellikle yüksek tansiyon hastalarında görülen kan basıncının artması aort damarının daha da genişlemesine neden olmakta, bu durumda da özellikle boynun sol tarafında şiddetli hissedilen boyun ağrısına neden olmaktadır. 

Damar ağrıları altta yatan bir hastalığın habercisi olabileceği gibi, kimi yanlış hayat tarzı davranışlarından da kaynaklanabilir.

Bunun dışında damar tıkanıklıkları da boyun ağrılarının diğer bir nedeni olarak sayılabilir. Kanın yoğunlaşması sonucu damarların esnekliğini kaybederek sertleşmesi kanın akışını zayıflatmakta bu da kanın içerisinde bulunan maddelerin birikerek damar tıkanıklığının oluşmasına yol açmaktadır. Bu tıkanıklık boyunda hissedilen ağrının sebebi olabilir.

Hayat tarzından kaynaklanan ağrılar da birkaç farklı sebepten kaynaklanabilir. Özellikle aynı yöne doğru bakılan işleri yapanlar, bilgisayar kullanma gibi, uzun süreli olarak aynı yöne doğru baktıklarından ve boyunları sağlıklı bir şekilde tutmadıklarından dolayı boyun fıtığı, kireçlenme gibi durumlarla sıkça karşılaşmaktadırlar. Bu gibi rahatsızlıklar ağrıya neden olmaktadır. Bunun dışında yoğun spor yapan kişiler de özellikle tenis, basketbol gibi çok hareketli sporlarda dikkat etmezlerse travmaya açık olan boyunlarını incitebilirler. Ayrıca uyku esnasında yanlış yastık seçimi veya yanlış yatış tarzı da boyunda damar ağrılarına sebebiyet verebilir. 

Boyun damarı ağrısı nasıl geçer

Boyun ağrısı yakınmalarında en sık kullanılan teşhis yöntemi olan MR çekimleri sayesinde bu rahatsızlığın tedavi yöntemi belirlenebilir. Bu yöntemler cerrahi müdahale içerebileceği gibi, ilaç tedavisi veya hayat tarzında değişikliklerle de sağlanabilir.

Damar tıkanıklıklarında kan sulandırıcı ilaçlarla oluşan ağrı dindirilmeye çalışır, eğer bu yeterli gelmezse tercih edilen yöntem cerrahi operasyonla stent takılmasıdır. Bu sayede damar tıkanıklığı kaynaklı boyun ağrıları tedavi edilebilmektedir.

Fıtık veya kireçlenme kaynaklı olan ağrılarda ise kullanılan yöntem fizik tedavidir. Eğer hastalık çok fazla ilerlememiş ise fizik tedavi sonrası kişi kendisine iletilen fiziksel hareketleri yapar ve boynunu kullanma tarzına dikkat ederse ağrıdan kurtulabilmektedir. Bunun dışında kimi durumlarda kaplıca tedavisi de ağrıya iyi gelebilmektedir.

Bunların dışında kas gevşeticiler, ağrı kesiciler de ciddi boyutta olmayan boyun ağrılarında faydalı olabilmektedir. Kimi durumlarda, özellikle kireçlenme gibi rahatsızlıklarda boyunluk kullanımı da fayda sağlar. Boyunluk ağrının azaltılmasına yardımcı olduğu gibi boynun yanlış şekilde hareket ettirilmesini de engelleyerek travma oluşmasını da büyük ölçüde engelleyebilmektedir.

Yatış şeklinden ve yanlış yastık seçiminden kaynaklı ağrıların önüne geçmek için kaliteli yatak ve yastık seçimine dikkat edilmeli, boynu zorlayıcı veya çok yüksekte tutucu yastıklardan kaçınılmalıdır. Sürekli olarak sağ veya sol tarafa yatılmamalı, sıklıkla pozisyon değiştirilmelidir.

Sürekli aynı yöne bakılan işler boyun ağrısına neden olur

Egzersiz veya spor esnasında oluşabilecek travmaları engellemek de tedavinin bir parçasıdır. Aşırı hareketli sporlarda veya yoğun tempolu egzersizlerde boyna uygulanan baskının artması oldukça olasıdır. Bu nedenle mümkünse bu tür faaliyetlere bir süre ara verilerek ağrının giderilmesine çalışılmalıdır. Aynı zamanda ilerleyen süreçte mutlaka boyun hareketlerine azami dikkat edilmeli, zorlayıcı ve hasara neden olabilecek hareketlerden kaçınılmalıdır.

Bilgisayar ekranına bakmak gibi uzun süreli olarak boynu aynı noktada tutan işlerde çalışan kimseler boyun ağrısının önüne geçebilmek için boyunlarını doğru açı ve düzlemde tutmalı, sık sık hafif boyun gevşetici hareketler yaparak boyunlarını rahatlatmalıdırlar.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (4 votes, average: 3,50 out of 5)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu