Bebeklerde Hemanjiyom Nedenleri ve Tedavisi
Damarsal (vasküler) doğum lekesi anlamına gelen hemanjiyom, bebeklerde sık görülen bir durumdur. Halk dilinde “gül lekesi” olarak bilinen bu doğum lekeleri, özellikle çocukluk döneminde yaygın olarak görülen iyi huylu tümörlerdir.
Bebeklerde kan damarlarında görülen, halk arasında doğum lekesi olarak bilinen ve bazen hayati tehlikeye yol açabilen hemanjiyomlar, iyi huylu tümörlerdir. Bu iyi huylu tümörler nedeni bilinmemekle birlikte prematür ve kız bebeklerde daha fazla görülür. Genellikle bebeğin alnında veya ense kökünde yer alan bu lekelerin yaş ilerledikçe zamanla rengi solar.
İçindekiler
Bebeklerde Hemanjiyom
Bebeklerde kan damarlarında oluşan, kanserli olmayan bir tümör olan hemanjiyomun birçok türü vardır. Ciltte, kaslarda, kemik ve iç organlarda olmak üzere tüm vücutta görülebilmektedir. Genellikle derinin yüzeyinde veya derinin hemen altında oluşur.
Nedenleri
Hemanjiyomlar, küçük kan damarları anormal bir hızda çoğalmaya başladığında oluşur. Bu kan damarları çoğalarak bebeğin cildinde kütleler ve topaklar oluşturarak hemanjiyomları meydana getirir. Hemanjiyomların gerçek nedeni henüz bilinmemektedir.
Hemanjiyomların nedeni tam olarak bilinemese de farklı hemanjiyom tipleri, farklı nedenlerle ilişkilendirilmektedir. Bebeklerde görülen hemanjiyomlar bebeğin gelişimi sırasında kas sisteminin gelişimindeki hatalar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Ancak bu hatalara neden olan olaylar tespit edilememektedir. Bazen bir yaralanma sonrasında da hemanjiyom oluşabilmektedir.
Belirtileri
Hemanjiyomlar genellikle ciltte görülen renkli, yumuşak ve ağrısız dokulardır. Yüzeysel hemanjiyomlar çarpma veya yaralanmadan ötürü kanayabilir ve yaralara yol açabilir. Kaslarda görülen derin hemanjiyomlar ağrıya neden olabilir. Kemiklerde görülen hemanjiyomlar da ağrıya ve kemiğin genişlemesine neden olabilir.
Hemanjiyomun Türleri
Genellikle yüz ve boyun bölgesinde görülen hemanjiyomlar çeşitli renk, şekil ve boyutlarda görülebilmektedir. Birçok türü olan hemanjiyomun en yaygın olarak görülen türleri; kılcal hemanjiyom, kavernöz (delikli) hemanjiyom, bileşik hemanjiyom, lobüler kılcal hemanjiyomdur.
Kılcal Hemanjiyom
En yaygın görülen hemanjiyom tipidir. Boyları ve çapları normal olan kılcal damarların sayılarının artmasıyla oluşur. Bu kılcal damarlar ince bir bağ dokusu ile bir araya gelip kümelenerek hemanjiyomları oluştururlar. Ciltte görüldüğünde “yüzeysel hemanjiyom” olarak adlandırılırlar. Bunlar derinin yüzeyine yakın oldukları için genellikle parlak kırmızı renktedir.
Kavernöz (delikli) Hemanjiyom
Büyük kan damarlarının genişlemesiyle oluşur. Hemanjiyomun bu türünde kan damarları, kılcal hemanjiyomda olduğu kadar sıkı değildir, aralarındaki boşluklar ve delikler kanla doludur.
Bileşik Hemanjiyom
Kılcal ve kavernöz hemanjiyomun bir arada görüldüğü hemanjiyomdur.
Lobüler Kılcal Hemanjiyom
Gebelik sırasında çoğunlukla burunda ve ağızda görüldüğü için gebelik tümörü adı verilir. Küçük ve kırmızı şişlikler şeklinde görülen bu hemanjiyomlar genellikle yüzde, ellerde ve kollarda görülür. Fazla sayıda kan damarı içerdikleri için hafif bir dokunuşla bile kanamaya neden olurlar.
Bebeklerde Hemanjiyom Tedavisi
Bebeklerde hemanjiyom tipi belirlendikten sonra tedavi uygulanır. Hemanjiyomlar genellikle tedavi gerektirmese de büyüme eğiliminde olan hemanjiyomların tedavi edilmeleri gerekir.
Gözlem
Hemanjiyomların birçoğu kendiliğinden gerileyen ve iyi huylu tümörler olsa da gözlem altında tutulmaları gerekir. Hemanjiyomların yüzde 60’ı 5 yaşa kadar, yüzde 75’i 7 yaşa kadar, yüzde 90’ı ise 9 yaşa kadar gerileyerek normal bir cilt görünümü alır.
Basınç Tedavisi
Hemanjiyomlar bandajla sıkı bir şekilde sarılarak damarlara basınç uygulanır. Basınç uygulanan damarda kan akışı azalarak pıhtılaşma meydana gelir. Belirli aralıklarla veya sürekli uygulanan basınç tedavisi ile hemanjiyom büyük ölçüde geriler.
Sklerozan Enjeksiyonu
Bu tedavi yönteminde ayda bir kez sklerozan enjekte edilerek damarların tıkanması ve normale dönmesi sağlanır.
Propronalol İlacının Kullanımı
Bir tansiyon ilacı olan propronalol ilacı, hemanjiyomlarda oldukça iyi sonuç vermektedir. Yan etkileri diğer tedavi yöntemlerine göre oldukça az olan bu yöntem, genellikle ilk seçenek olarak uygulanmaktadır.
Radyoterapi
Bulunduğu bölge nedeniyle hayati tehdit oluşturan ve diğer tedavi yöntemleriyle iyileşme sağlanamayan hemanjiyomlarda uygulanır.
Kortizon Tedavisi
Kortizon tedavisi hemanjiyomların yüzde 30’unda kesin iyileşme sağlayan bir tedavidir. Kortizon tedavisinde 3 hafta boyunca yüksek dozda kortizon verilerek dokuların küçülmesi sağlanır. Ancak 10 gün içinde hemanjiyomun büyümesinde bir değişiklik olmuyorsa tedavinin başarısız olduğunu gösterir ve tedaviden vazgeçilir.
İnterferon Tedavisi
İnsan hücrelerinden elde edilen özel bir protein olan interferon, kortizon tedavisinin işe yaramadığı ve çocuğun hayati organlarını tehdit eden hemanjiyomlarda kullanılır. Çocuk yakından takibe alınarak 6-18 ay boyunca uygulanır.
Embolizasyon
Ameliyat olması düşünülen hastalarda, ameliyat öncesi hazırlık için uygulanan tedavidir. Hemanjiyoma neden olan damarın iç kısmına kateter yerleştirilerek içine çeşitli maddeler enjekte edilir.
Lazer Tedavisi
Diğer tedavi yöntemlerine yanıt vermeyen, bulunduğu yer açısından hayati tehlike oluşturan yüzeysel hemanjiyomların tedavisinde kullanılır.
Cerrahi Tedavi
Göz, kulak ve burun gibi hayati organları tehdit eden, büyümesi kontrol edilemeyen, iyileşme görülmeyen, iltihaplanan, kalp yetmezliğine neden olan kanamalı hemanjiyomlarda ameliyat uygulanır.