Kılcal Damar Çatlaması Belirtileri ve Görüldüğü Bölgeler

Kılcal damar çatlaması görülemeyecek kadar ufak kanamalara sebep olabilir. Fakat deri yapısının ince olduğu birçok bölgede kırmızı veya mor renge bürünerek gözlemlenebilir. 

Kılcal damar çatlamaları sık görülen bir durum olmakla beraber hissedilmeyebilirler. Keza deri yüzeyine en yakın ölçekte olmalarına rağmen görülemeyecek kadar küçüktürler.

Kılcal Damar Çatlamaları

Kılcal Damar Çatlaması Görünümü

Kılcal damarların yapısal olarak vücudun en uç noktasına kadar kan taşıyan yapılar olduklarını söyleyebiliriz. Bazen boyutları 0,01 mm seviyesinde dahi gözlemlenebilir. Fakat gözle görülebilmeleri için belirli anomaliler olması gerekmektedir. Örneğin kılcal damar çatlaması en sık görülen durumdur.

Yalnızca her an gördüğümüz noktalarda karşımıza çıkmadığı gibi gözle görülemeyecek bölgelerde de kılcal damarların çatlayarak işlevini yerine getiremez hale geldiği görülebilir. Ciltte damar yapıları yeşil veya mavi renkle kendisini belli etseler de toplardamar veya atardamar kadar büyük olmamalarından ötürü gözle görülmezler. Olası bir çatlama veya genişleme ise toplanan kan ile birlikte renk skalasını genişletir. Kırmızı, mor veya farklı bir ton görüldüğünde ise bir reaksiyon olduğu anlaşılır.

Ellerde ve bacaklarda sık sık görülebilen kılcal damar varisleri birçok kişinin aklına dahi gelmeyecek bölgelerde soruna sebebiyet verebilir. Örneğin makatta, vajinada veya memede rastlanan kılcal damar varisleri acı hissetmenize dahi sebep olabilir. Kılcal damarların genişlemeye başlaması ile birlikte belirgin bir görünüm saptanır. Yinede yüzde görüldüğü kadar net bir görünüm olmadığından fark edilmesi güçtür.

Kılcal Damar Çatlamasının Görüldüğü Bölgeler

Kılcal damar çatlamasının görüldüğü yerler arasında vücudumuzun hemen her noktasını sayabiliriz. Biz farkında olmasak bile her noktada var olan kılcal damarlar sebebiyle çatlamalar, genişlemeler ve sorunlar her daim gözlemlenebilir.

  • Yüz

Yüzde kılcal damarların çatlamaları çoğunlukla burun ve yanaklarda karşılaşılan bir durumdur. Aynı zamanda gözde ve göz çevresinde de net bir biçimde görüş sağlanabilir. İnce deri yapısından dolayı burada gözlem daha kolaydır.

  • Eller ve Ayaklar

Ellerde veya ayaklarda gözlemlenen kılcal damar çatlamaları ise farklı çevresel faktörlerin eseridir. Genelde soğuk su, soğuk hava, kimyasallar veya kozmetikler başta olmak üzere yanlış ayakkabı seçimine kadar uzanan bir listeden söz edebiliriz.

  • Kollar ve Bacaklar

Varis veya damar çatlaması denildiğinde ya da damar genişlemesinden söz edildiğinde akla ilk olarak bacaklar gelir. Bacaklar ve kollar yapı itibariyle kılcal damar çatlamaları ile karşılaşmamızı sağlayabilir. Kolda damar yapılarında bir sorun olması halinde deride oluşan pigment farklılıkları bunu ortaya koyabilir.

  • Genital Bölge

Vajinada kılcal damar çatlamaları büyük bir endişeye sebep olabilir. Bilhassa hamilelikte memede morluk oluşması ile başlayan endişelerin sonucunda teşhis edilebilir. Kadınlar için vajina ve meme uçları en önemli noktalar olarak sıralanabilir. Erkeklerde bu durum testis üzerinde çok sık gözlemlenir. Nem, ıslaklık, temizlik gibi faktörlerin bileşimiyle testis kılcal damarlarında çatlama gözlenebileceği bilinmektedir.

  • Makat

Makatta kılcal damar çatlamalarında hemoroid gibi rahatsızlıkların etkisi büyüktür. Müdahale edilmesi gereken bölgeler arasında yer aldığını söylemeye gerek yok. Fakat görmek mümkün olmasa da olası bir acı hissiyatı, kanlı dışkılama veya ağrı burada belirti olabilir.

Dudakta, burunda, elde, yanaklarda görülen olası bir morluk direkt olarak akla kılcal damarlarda çatlama olduğunu getirebilir. Burada olası çatlamalara genişlemelerin sebep olduğunu söyleyerek devam etmeliyiz

   
Kılcal Damar Boyutları 0,01 mm – 1 mm
Kılcal Damar Çatlaması İçin Gereken Büyüme 1 mm ve üzeri

Genel algı 1 mm üzerinde olan kılcal damarlarda çatlamaların görüldüğü yönündedir. Fakat bölgesel olarak farklı reaksiyonlar gözükebilir. Testis için belirtilen damar boyutları ile memede oluşan kılcal damar genişlemeleri için aynı ölçülerden söz etmek mümkün değildir. 

Damar sağlığının yanı sıra epilasyon ve lazer tedavisi gibi seçeneklerin uzman kişiler tarafından yeterli teçhizat dahilinde yapılması gerektiğini hatırlatmak gerekir. Aksi takdirde hem kılcal damarlarda yapısal bozukluklar hem de dermatolojik anlamda morluk ile başlayan deformasyonlar saptanabilir.

Kılcal Damar Çatlamasının Belirtileri

Kılcal damar çatlamalarının belirti göstermeksizin devam edebileceğini söyleyebiliriz. Bu aşamada at kestanesi gibi damar yapılarını güçlendirecek doğal takviyeler kullanılabilir. Yine at kestanesi özüne sahip bileşenlerle üretilen krem, losyon veya yağ kullanımları işlevsel sonuçlar verebilir.

Fakat tümünün doktor kontrolünde ve gözetiminde kullanılması gerektiğini belirtmeliyiz. Genelde bebeklerde ve çocuklarda sık sık gözlemlenmese de kontrollerin aksatılmaması önerilir. Yaşlanma ve genetik faktörlerin son derece önemli bir sebep olabileceği kanıtlanmıştır. Gebelikte kılcal damar çatlamaları karın bölgesinde de gözlemlenebilir. Deride oluşan genleşmeyle beraber bu tip dermatolojik deformasyonların sık yaşandığını unutmamalısınız.

Birçok kılcal damar genişlemesinin sonucu çatlama olarak görülse dahi endişelenecek bir duruma sebebiyet vermez. Fakat at kestanesi kremi gibi ürünlerin doktor veya eczacıdan bilgi almadan kullanımı bu risk faktörünü arttırabilir. Önlemek amacıyla ciltte yan etki yaratacak hiçbir ürüne başvurmamanız gerekiyor. Belirtileri deride morluk şeklinde görülebileceği gibi içeride belirsiz bir biçimde çatlamalar devam ediyor olabilir. Eğer doktora danışırsanız görüntüleme birimleriyle deri altına bakar ve kılcal damarlar için detaylı bir inceleme sağlanır.

Lazer ve LR kremleri kullanıcılar tarafından her zaman olumlu sonuçlar alınmış şekilde bize duyurulur. Yetkin bir klinikte uzman bir doktor tarafından yapıldığı sürece olumlu sonuçlar alınabilir. Fakat bitkisel çözüm için İbrahim Saraçoğlu kürleri denenebilir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu