Hamilelikte Varis Oluşma Nedenleri ve Tedavileri

Hamilelik esnasında varisler neden oluşur, nasıl bir hastalıktır, zararları nelerdir, ne tür belirtilerle kendisini gösterir, hangi yöntemlerle tedavi edilir, bitkisel tedavi yolları nelerdir hakkında makale.

Hamilelikte Varis

Damarların kan akışından dolayı genişleyip şişerek görünür hale gelmesine varis denmektedir. Yumru şeklinde veya kıvrımlı bir şekilde görülebilirler.

Renkleri genellikle koyu mavidir. Normal şartlar altında toplardamarların kalbe taşıdı kan damar içindeki kapakçıkların görevlerini yapmasıyla aşağıya doğru akmadan kalbe doğru gider. Fakat bazı durumlarda bu kapakçıklarda meydana gelen fonksiyon bozukluğu nedeniyle kalbe gitmesi gereken kanın bir kısmı kapakçıklardan sızarak aşağıya doğru iner. Bu kan birikerek damarlarda varis oluşumuna neden olabilir.

Gebelikte varis oluşumu anne adaylarında sıklıkla görülen bir durumdur ve bebek için tehlikeli midir sorusunun yanıtı hayırdır. Gebelikteki varisler bebek için tehlikeli değildir.

Özellikle rahimde, vajinada, pelvis ve rektumdaki varisler hamilelikte daha sık görülür. Hamilelikte varislerin rahimdeki bebeğe bir zararı bulunmamakla birlikte oluşturduğu rahatsızlıklar nedeniyle anne adayında problemlere neden olabilir. Ayrıca fetüsün oluşturduğu baskı ve kilo alımı nedeniyle hamilelikte bacaklarda varis görülme sıklığı da artmaktadır.

Hamilelikte Varis Nedenleri ve Belirtileri

Hamilelikte varis görülmesinin nedenleri genetik ve diğer şartlar olarak iki ayrı türe ayrılmaktadır. hamilelikte varis neden olur sorusunun yanıtı anne adayındaki östrojenin artması sonucu kanlanmanın artması ve fetüsün oluşturduğu baskı olarak verilebilir. Varise sebep olan diğer nedenler:

  • Genetik Yatkınlık: Genetik yatkınlık varis oluşumu için büyük bir etkendir. Anne babanın her ikisinde de varis varsa kişide varis görülme ihtimali yüzde 90’dır. Annesinde varis olanlarda yüzde 62 iken babasında varis olanlardaki risk yüzde 25’tir. Eğer ailede daha önce varis yoksa risk yüzde 20’ye inmektedir.
  • Sürekli Ayakta Veya Oturarak Çalışmak: Yaptıkları iş nedeniyle sürekli ayakta kalanlar ile oturanlarda varis oluşma ihtimali diğer kişiler göre 2.7 kat daha fazladır.
  • Aşırı Kilo: Aşırı kilolu veya obez olmak doğrudan varis oluşumu ile alakalıdır. Bu tür kişilerde varis oluşması çok daha yüksek bir ihtimaldir.

Tüm bu nedenlerden ötürü gebelikte varis görülme sıklığı yüksektir. Normal şartlar altında hamilelik sonrası varislerin kendiliğinden iyileşerek yok olmaları beklenir.

Varis rahatsızlığı çeşitli şekillerde kendisini gösterebilir. Hamilelikte varis belirtileri:

  • Varis oluşan bölgedeki derinin kuruması
  • Varisli bölgede meydana gelen kaşıntı
  • Kimi durumlarda ağrı ve sızı

Hamilelikte Varis Tedavi Yöntemleri

Hamilelikte varis tedavisi öncelikle ameliyat harici çözümlerle değerlendirilerek varise iyi gelen tedaviler uygulamak şeklinde yürütülmektedir. Ameliyat fetüse zarar verebileceği için en son çare olarak düşünülmelidir. Varise iyi gelen tedavi yöntemleri:

  • Varis Çorabı: Hamileler özellikle bacaklardaki varis ağrılarına iyi gelen varis çorabı kullanabilirler. Bu tedavi varisi yok etmemekle birlikte ortaya çıkardığı ağrı, sızı gibi belirtilere iyi gelmektedir.
  • Hamilelere Özel Egzersiz Programları: Range of Motion (ROM) egzersizleri hamilelerdeki varislere iyi gelebilmektedir. Bu egzersiz hemşire kontrolüyle gerçekleştirilir. Bunun yanında her kişiye özel varisi engellemeye yönelik kişisel egzersiz programları da hazırlanarak varis tedavi edilmeye çalışılır.

Hamilelikte özellikle bacaklarda sıklıkla varis görülür

Hamilelikte varisleri önlemek için bir takım tedbirler alınabilir. Bunların uygulanması varis oluşumunu engeller ve olan varislerin etkilerini azaltır. Gebelikle varis oluşumunu engellemek için iyi gelen bazı davranışlar:

  • Uzun süre ayakta kalmamak, zaman zaman bacakları yukarı kaldırarak bir süre dinlendirmek işe yarayabilir.
  • Ayakta veya oturarak uzun zaman geçirmek varis oluşumuna neden olduğu için ayaktayken ara sıra oturmak, otururken ara sıra ayağa kalkarak bacakları hareket ettirmek varis ihtimalini azaltacaktır.
  • Vücudu çok yormayacak şekilde bacak egzersizleri yaparak kan dolaşımını artırmak da işe yarayabilir.
  • Dar elbiseler iyi giymemek, fazla kilo almamaya çalışmak da varise iyi gelebilir.

Bu şekilde koruyucu yaklaşımlar, özellikle bacak egzersizleri varis oluşma ihtimalini engellemekle beraber, olan varislerin de neden olduğu belirtilerin azalmasına yardımcı olmaktadır. 

Bunun yanında bazı bitkisel tedavi yöntemleri de uygulanabilmektedir.

Havuç Kürü

  1. Bir büyük havuç
  2. İki aloe vera yaprağı
  3. 30 ml elma sirkesi

Havuçlar ince ince kesip suyun içerisinde yumuşayıncıya kadar haşlanır. Daha sonra hamur haline gelene kadar ezilir. Daha sonra aloe vera yaprakları ve sirke eklenerek karıştırılır.

Elde edilen bitkisel hamur varis olan bölgeye hafifçe ovulup, masaj yapılarak sürülür. Otuz ile kırk dakika bekledikten sonra soğuk su ile temizlenir. Her gün bir defa kullanılır.

Kullanılan malzemelere karşı olan alerji haricinden herhangi bir yan etkisi yoktur.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu