Damar Daralması Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Genellikle kalp ve beyinde ortaya çıkan damar daralması, var olan damar probleminin bir adım öteye taşınması ve insan yaşantısı için tehlike oluşturacak düzeylere gelmesi olarak tanımlanabilir.

Damar Daralması

Vücutta kalp ve beyin başta olmak üzere birçok farklı bölgede ortaya çıkan, özellikle yaş ve gen faktörlerinden etkilenen, erken dönemde önlem alınmadığı takdirde bireyin yaşamsal fonksiyonlarına durduracak etkiye sahip bir hastalık olarak tanımlanabilir.

Hastalığın genel olarak görüldüğü organlar; kalp ve beyindir. Şüphesiz bu organların işlevlerinde meydana gelebilecek olan bozukluklar vücut sisteminin tümünü önemli miktarda olumsuz etkileyecek hatta yaşamsal fonksiyonların durmasına dahi neden olacaktır. Bu nedenle de; damar daralması, üzerinde bir hayli durulması gereken ölümcül hastalıklar sınıfına dahil edilir.

Çeşitli nedenlerden ötürü damarların yapısının bozulması tedavi edilemediği takdirde damarlarda önce sertleşme daha sonra da daralma problemleri meydana gelecektir. Bir diğer ifadeyle; damar daralması, zaten var olan problemin üst aşaması olarak ifade edilebilir.

Hastalık meydana geldiği bölgeye göre nedenleri ve belirtileri noktasında birtakım farklılık gösterebilir. Her bir organın çalışma yapısının farklı olduğu göz önünde bulundurulursa bu durumun anormal olmadığı açık şekilde görülür.

Bireyleri, hastalığın kapsadığı risk grubuna sokan etkenleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Genetik Yatkınlık: Bireyin genetik olarak damar hastalıklarına yatkın olması ya da doğuştan kaynaklanan problemler bu sınıfa dahil edilebilir. Nitekim yapılan araştırmalar, ailesinde damar kaynaklı hastalık yaşayan bireylerde bu tarz bir problem görülme ihtimalinin % 45 oranında arttığını ispat eder niteliktedir.
  • Yaş: Yaş artış gösterdikçe insan vücudunda mitoz bölünme dolayısıyla da doku onarımının büyük ölçüde azaldığı bilimsel araştırmalar neticesinde tespit edilmiş bir gerçektir. Bu bağlamda bakıldığında, yenilenemeyen ve esnekliğini kaybeden damarların yaşlı bireyleri hastalığın risk alanına soktuğu ifade edilebilir.
  • Yaşam Tarzı: Hareketsiz ve statik bir yaşam tarzını benimseyen bireylerde hastalığın görülme olasılığı artar. Bu nedenle de, özellikle fazla kiloları olan ve hareket etmekten kaçınan bireylerin vakit kaybetmeden bu alışkanlıklarından vazgeçmesi otoriteler tarafından sıklıkla yinelenen bir söylemdir.

 Hastalık hakkında genel bilgilere verdikten ve risk gruplarına kısaca değindikten sonra hastalığın belirtilerinden bahsetmek konu bütünlüğü açısından gerekli olacaktır.

Damar Tıkanması Belirtileri

Hastalığın semptomları kalp ya da beyin bölgesinde olmasına göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle de semptomlar üzerinde durulurken hastalığın en sık görüldüğü bu iki bölge için ayrı ayrı bir değerlendirme yapmak gerekir.

Kalpte damar tıkanması probleminin semptomları:

  • Özellikle göğüs ve kol bölgesinde aniden ortaya çıkan şiddetli ağrılar.
  • Kısa süreli egzersizlerden ya da harekette sonra görülen yorgunluk hissi, bacaklarda halsizlik ve tansiyon düşmesi.
  • Kanın renginin olağan dışı koyulaşması.

Hastalık beyinde kendini gösteriyor ise semptomlar:

  • Beynin hangi bölgesinin etkilendiğine bağlı olarak işitme, konuşma yahut kısa süreli görme kaybının yaşanması.
  • Düz bir yolda dahi yürürken dengeyi bulamama ve buna bağlı olarak ortaya çıkan mide bulantısı hissi.
  • Boyun bölgesinden başlayan ve şakaklara doğru yayılan baş ağrısı.

 Görüldüğü üzere hastalığın oluştuğu bölgeye göre belirtiler bir hayli farklılık gösterebiliyor. Bu durum da hiç şüphesiz hastalığın teşhisini zorlaştırıcı bir etki meydana getirerek, birey için oluşturduğu tehdidin artmasına sebebiyet veriyor. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, hastalığın risk alanı içerisine giren bireylerin düzenli periyotlarla hekim kontrolüne başvurmasının yararı net bir şekilde ortaya çıkacaktır.

Damar Daralması Nedenleri

Farklı bölgelerde meydana gelen hastalığın semptomları büyük değişkenlikler gösterse de bu durumun hastalığı meydana getiren etkenler için tam anlamıyla geçerli olmadığı belirtilmelidir. Birkaç ufak farklılık dışında hastalık vücudun hangi bölgesinde meydana gelirse gelsin belirli faktörler etkin olarak ortaya çıkacaktır.

Bu bağlamda hastalığı oluşturan temel faktörleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Alkol ve sigara kullanımı: Birçok hastalığın ortaya çıkışında etki sahibi olan alkol ve sigara tüketimi damar hastalıkları üzerinde de bir hayli belirleyicidir. 
  • Hipertansiyon: Halk arasında yüksek tansiyon olarak isimlendirilen bu hastalık damarların yüksek kan basıncına maruz kalmasına neden olarak yapılarını  bozar ve geri dönülmesi zor hasarlara sebebiyet verir.
  • Kolesterol: Damarları tıkayan ve daralmaya neden olan en önemli etkenlerden bir tanesi de kolesterol hastalığıdır. Birden fazla nedene bağlı olarak ortaya çıkan bu hastalık özellikle atardamarlar üzerinde yarattığı olumsuz etkiyle dolaşım sistemini işleyemez hale getirebilir. 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu