Göz Damarlarının Kızarmasının Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri

Kişinin göz damarlarında iltihaplanma veya zedelenme olduğu zaman çeşitli kızarıklıklar ile karşılaşılabilir. Aynı zamanda göz damarlarında oluşan herhangi bir şişme sonucunda da gözlerde kızarıklık oluşabilmektedir.

Göz Damarlarında Kızarıklık

Gözler, kişinin gün içerisinde en aktif olarak kullandığı organlardandır. Zaman zaman bireyler elleri ile gözlerine dokunarak zarar verebilir ve mikrop kapmasına sebep olabilir. Göz damarlarında oluşan kızarıklıkların pek çok sebebi olabilir. Gözlerdeki kızarıklık bir günden uzun sürüyor ise mutlaka bir göz doktoruna gidilmesi gerekir. Aksi takdirde göz daha fazla hasar görebilir ve durum, kişinin görme yetisini etkileyebilir. 

Gözlerde oluşan kızarıklık durumu genellikle göz damarlarında herhangi bir şişme olduğunda veya göz damarları herhangi bir sebepten ötürü tahriş olduğunda ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda çeşitli mikrobik durumlar da gözlerde kızarıklığa ve kaşıntıya sebebiyet verebilmektedir. Göz kızarmaları aynı zamanda karotis arter gibi ciddi göz hastalıklarının da habercisi olabilir. 

 Gözlerdeki kızarıklık bir çok hasta tarafından başlangıç evresinde ciddiye alınmamakta ve daha sonrasında rahatsızlık ilerledikçe daha ciddi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Her bireyin düzenli olarak göz kontrolünden geçmesi gerekmektedir. Yıllık yapılan bu düzenli kontroller hastalıkların erkenden kontrol altına alınmalarını sağlayacaktır. Bireylerin çoğu göz doktoruna gitmeyi tercih etmediklerinden dolayı rahatsızlıklar oldukça geç fark edilmektedir. 

Göz Kızarıklığı

Sebepleri

Gözlerde ve göz damarlarındaki kızarıklıkların pek çok farklı sebebi olabilir. Bunlardan en belirginleri ise şunlardır;

  • Göz damarlarında şişme,
  • Göz bozukluğu,
  • Gözün mikrop kapmış olması,
  • Göze herhangi bir yabancı cismin etki etmiş olması,
  • Kuru hava,
  • Aşırı oranda güneşe maruz kalmış olması,
  • Toz,
  • Alerjik reaksiyolar

Bu tip durumlarda mutlaka bir doktor ile iletişime geçmek gerekir. Herhangi bir mikrop kapma durumu ilerlediği zaman kişinin görme yetisini yitirmesi ile sonuçlanabilir. Alerjik reaksiyonlar için ise mutlaka ilaç kullanılması gerekmektedir. Gözlerde kızarıklığa sebep olabilecek en ciddi belirtilerden birisi ise göz damar tıkanıklığıdır. Bu durum son derece ciddi bir sağlık sorunu olarak tanımlanmaktadır. Tedavi edilmediği takdirde körlük ile sonuçlanacaktır. Aynı zamanda retinal damar tıkanıklığı da çok ciddi sonuçlara yol açabilmektedir. Retinal damar tıkanıklığı daha çok yüksek tansiyonu olan bireylerde görülmektedir.

Göz Damar Kızarıklığı

 Çeşitli sebepler ile kişinin gözlerini besleyen damarlar tıkanabilir. Bu durum pek çok hastalıktan kaynaklanan bir durum olabilir. Kişinin gözlerini besleyen damarların tıkanması sonucunda göz, yeteri kadar oksijen alamaz. Bu durumda da yavaş yavaş veya aniden işlevini yitirebilir. Retina son derece aktif bir dokudur ve bu sebeple bol miktarda oksijene ihtiyaç duyar. Retinayı besleyen iki adet ana damar bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi retinaya oksijen ileten ve retinayı besleyen atar damardır. Diğeri ise retinada biriken karbondioksidi ve göz içerisinde biriken atıkları dışarıya atan toplar damardır. Bu iki damar birbirine çeşitli kılcal damarlar ile bağlanmaktadırlar. Bu damarların herhangi birinde oluşabilecek olan bir tıkanıklık, retinanın görevini gerektiği gibi yerine getirememesine sebep olur. Retina damar hastalıklarına sebep olabilecek bazı durumlar şu şekildedir;

  • Diyabet,
  • Sistemik damar hastalıkları,
  • Hipertansiyon,
  • Göz Tansiyonu,
  • Retina arter tıkanıklıkları

 Teşhis

Retinal arter tıkanıklığının teşhisi klinik tedavi sonucunda konulmaktadır. Birçok hasta aniden oluşan ve herhangi bir ağrıya sebep olmayan bir görme kaybı sebebi ile doktorlara başvurmaktadırlar. Bu durumda hasta panik olmuş ve korkmuş bir halde kliniğe gelir. Doktorun acil bir şekilde hastaya müdahale etmesi gerekmektedir. Görme kaybı yaşayan hastanın sakinleştirilip el ile muayene edilmesi gerekir. Daha sonrasında doktor gerekli görür ise çeşitli testlere de başvurulabilir. Yapılan tüm tetkikler sonucunda doktorun damar tıkanıklığı kanısına varması durumunda acil bir şekilde tedavi başlatılır. 

Gözde oluşan her kızarıklığın damar tıkanıklığı olmadığını da belirtmek gerekir. Göz damarları alerjik reaksiyonlar sonucunda veya mikrop kapma sebebi ile de kızarabilir. Durum ilerler ve önlem alınmaz ise görme bozuklukları yaşanabilir. Bu sebeple doktorun kapsamlı bir kontrol sonucunda teşhis koyması gerekir. 

 Tedavi

Göz damarlarında oluşan kızarıklıkların sebebi göz damarlarındaki bir tıkanıklık ise acilen tedavinin başlatılması gerekir. Duruma anında müdahale edilir ise göre kaybı düzeltilebilir. Fakat durumun ciddiyeti önemsenmez ve acil bir tedavi uygulanmaz ise göre kaybı geri döndürülemeyebilir ve hasta kalıcı olarak kör olabilir. Çok acil ve ileri seviyelere ulaşmış durumlarda cerrahi müdahale yapılmaktadır. Fakat bu yöntem en son tercih edilen yöntemdir. Hastaya yapılacak olan ilk müdahale oksijen tedavisi olacaktır. Böylece retinaya mahrum kaldığı oksijen sağlanır ve durum düzeltilmeye çalışılır. 

Göz Damar Kızarıklığı

Damar tıkanıklığı haricinde göz sağlığını korumak adına kişi sürekli olarak ellerini yıkamalı, başka kişilerin şahsi eşyalarını kullanmamalı ve gözünü yabancı cisimlerden korumalıdır. Gün içerisinde eller ile göze temastan kaçınılmalıdır. Güneşli havalarda güvenliğinden emin olunan bir güneş gözlüğü kullanılmalı ve düzenli olarak doktor kontrollerine gidilmelidir. 

Kızarıklık veya kanlanmaya sebep olan durum alerjik veya mikrobik ise doktor, gerekli tedaviyi uygular ve ilaç kullanımı önerir. Gözler ile alakalı rahatsızlıkların her biri son derece ciddi olup sıkı doktor kontrrolleri gerektirmektedir. Dolayısı ile tek bir defa yapılan tedavinin kalıcı bir etkisi olmayacağı unutulmamalı ve düzenli olarak kontrollere gidilmelidir. Aksi takdirde rahatsızlık tekrarlayabilir ve daha ciddi ve kalıcı hasarlara sebep olabilir. 



Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu