Rahim Varisi Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Rahim varisi nasıl bir hastalıktır, ne tür belirtilerle ortaya çıkar, meydan gelmesinde etken olan nedenler nelerdir ve hangi tedavi yöntemleri ile tedavi edilir hakkında makale.

Belirti ve Nedenleri

 Toplardamar genişlemesi olan varisin rahim etrafında meydana gelen türüne rahim varisi denmektedir. Çoğunlukla birden fazla hamilelik yaşayan kadınlarda görülen bir durumdur. Yumurtalık toplardamarında biriken kan damarlara kan akışı engeller, kimi durumlarda kısmen engellediği gibi, kimi durumlarda ise kan akışı bu engelleme yüzünden durma noktasına gelir.

Rahim varisi çeşitli rahatsızlıklara sebep olsa da doğum açısından herhangi bir risk faktörü oluşturmamaktadır. Sebep olduğu ağrı gibi belirtiler görülmezse çoğu durumda tedavi edilmediği zaman bile herhangi bir sağlık problemine neden olmazlar. Fakat eğer semptomları gösterirse kişinin cinsel yaşamını, gündelik hayatını oldukça etkileyen bir rahatsızlıktır.

Normal şartlar altında rahim varisleri diğer bölgelerdeki gibi dışarıdan gözle görülüp tespit edilemezler. Çoğunlukla hamilelik esnasında ultrason görüntülemede ve başka bir nedenden ötürü gerçekleştirilen BT veya MR görüntüleme esnasında tesadüfen teşhis edilirler. Çoğunlukla herhangi bir belirti göstermeyen bu rahatsızlığın varlığına işaret eden ve bazı kadınlarca deneyimlenen belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Karında yanma hissi
  • Karın ağrısı
  • Alt karın bölgesinde doygunluk hissi
  • Normalden farklı adet  kanaması
  • Kalçada ve genital bölgede varis
  • Cinsel ilişki esnasında hissedilen ağrı

Rahim varisinin en önemli belirtilerinden birisi olan ağrı çoğu durumda haftalarca veya aylarca sürebilir. Yoğun ve şiddetli bir ağrı değildir. Ve rahatsızlık verici bir yapıdadır ve kasıklara doğru yayılan bir özellik gösterir. Genişleyen damarların yanlarında bulunan sinirlere baskı yapması sonucu ortaya çıkar. Çoğunlukla hamileliğin son zamanlarına doğru görülen bir durumdur.

Rahim varisleri çoğunlukla 20 ve 45 yaş arası, bir defadan fazla doğum gerçekleştirmiş olan kadınlarda meydana gelen bir rahatsızlıktır..

Hastalığın ortaya çıkmasında birçok farklı etken bulunmaktadır. Özellikle hamilelik sürecinde rahimdeki fetüsün toplardamarlar üzerinde oluşturmuş olduğu basınç önemli bir etmendir. Bunun haricinde,

  • Hamilelikte meydana gelen hormonal değişimler
  • Hamilelikte artan kilo alımı
  • Kan akışının ve miktarının artması

gibi etmenlerde hastalığın ortaya çıkmasında etkilidir.

Rahim Varisi Tedavi Yöntemleri

Varisin meydana getirdiği rahatsızlıklar kişilere rahatsızlık verici boyutta ise tedavi edilmeleri gerekmektedir. Günümüzde bu hastalığın tedavisinde sıklıkla kullanılan bir yöntem anjiyo tedavisidir.

Anjiyo Tedavisi

Bu anjiyografi tedavi kasık bölgesinden veya sağ boyun toplardamarından bir kateter yardımıyla rahim varisine neden olan yumurtalık toplardamarına ulaşılır ve tıkama işlemi gerçekleştirilir. Bu yöntem atardamarda değil toplardamarda gerçekleştirildiği için risk ihtimali oldukça azdır.

Tedavide amaç damarı tıkama (embolizasyon) dur. Bu yöntemde damar içerisine damarı büzüştürücü ilaç gönderilir ve damarın küçülmesi sağlanır. Daha sonra damarı tıkayıcı ilaçlar enjekte edilerek tedavi tamamlanır. Bu işlem kanın damarda birikmesine ve ağrı oluşturmasına engel olur. Varise neden olan damar içine enjekte edilen ilaç sayesinde varisli olan damara kan akışı kesildiği için belirtiler ortadan kalkar.

Anestezi gerektirmeyen bir süreçtir ve hasta işlemden iki saat sonra evine gidebilir. Ortalama olarak bir saat süren bir işlemdir. Herhangi bir ameliyat veya kesi izi oluşturmaz. Oldukça başarılı bir işlemdir ve başarı oranı oldukça yüksektir. Hastalığın tekrarlama ihtimali var ise de oldukça düşüktür. Kimi durumlarda birden fazla kez yapılması gerekebilir.

Rahim varisleri çoğunlukla sol yumurtalık toplardamarında görülür

Bitkisel Çözüm

Bu tedavi yönteminin yanı sıra hastalığın iyileşmesine yardımcı olmak, belirtilerin etkisini azaltmak için bitkisel tedavi yollarından da faydalanılmaktadır. Bu bitkisel kürlerden birisi beyaz lahana kürüdür.

  • Üç adet orta boy beyaz lahana yaprağı
  • Yarım litre klorsuz su

Kullanımı

Lahana yaprakları yıkanarak temizlenir. Klorsuz su kaynatılır ve lahana yaprakları kaynayan su içerisine atılır. Daha sonra tencerenin kapağı kapatılarak on beş dakika boyunca kısık ateşle birlikte haşlanmaya bırakılır. On beş dakika sonra ateş kapatılır ve karışım soğumaya bırakılır. Ilıyan karışım süzülerek temizlenir.

Süzülen karışım cam bir kaba aktarılır ve yedi gün boyunca yemekten önce günde bir kez aç karnına bir bardak içilir. Bu şekilde yedi gün devam edilen küre yedinci günden sonra üç gün ara verilir. Üç gün aradan sonra tekrar bir yedi günlük kullanım sonrası toplamda on dört gün sonra küre son verilir.

Bu kürü böbrek ve tiroid hastalıkları olanların kullanmamaları tavsiye edilmektedir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları 1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

© 2017-2024 – Kan damarları ve Hastalıkları

Bu sitedeki tüm makaleler tamamen bilgilendirme amaçlıdır! Anlatılan tedavi yöntemleri, ilaç isimleri ve beslenme önerileri doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan uygulanmamalıdır. İletişim ve Reklam Formu